ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΖΑΝΗΣ- ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ

 

 1. ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΖΑΝΗΣ- ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ

Μεσολάβησε η Μικρασιατική καταστροφή και η Ανατολική Θράκη   των 23.971 τ.χ., με απόφαση των μεγάλων Δυνάμεων,(Αγγλία-Γαλλία-Ιταλία-ΗΠΑ) παραδόθηκε  αμαχητί στους  Τούρκους.

Οι φίλοι μας δέχτηκαν τους όρους του Κεμάλ και καταδίκασαν  τους Ανατολικοθρακιώτες σε δεύτερο ξεριζωμό, χωρίς πλέον επιστροφή. Η Ανατολική Θράκη χάθηκε αμαχητί.

Στην Ελλάδα απέμεινε (δείγμα μόνο) η Δυτική Θράκη των 8.589 τ.χ., από το Νέστο μέχρι τον Έβρο (σημερινά όρια).

Κατά τη διάρκεια  των συζητήσεων για τη συνθήκη της Λοζάνης και την Ανταλλαγή Πληθυσμών στην ουσία έγινε διανομή πετρελαίων της Τουρκίας στους «ΜΕΓΑΛΟΥΣ».

Οι τότε  Εφημερίδες έγραφαν για τη συνθήκη της Λοζάνης:

New York Times: «Αντικείμενο όλων των διαπραγματεύσεων ήταν η Μοσούλη και το δικαίωμα για μια θέση στα πετρέλαια. Οι ΗΠΑ όμως έπρεπε να ασχολούνται με άλλα ζητήματα και όχι με τα συμφέροντα των Βασιλιάδων του πετρελαίου. Οι μετέχοντες στη διάσκεψη μπορεί δημοσίως να συζητούσαν για την ειρήνη και τον πολιτισμό, αλλά ιδιαιτέρως  μιλούσαν αποκλειστικά για τα πετρέλαια. Βλέπετε παίζονταν στο τραπέζι οι περιοχές όπου οι μελλοντικοί ανάδοχοι θα δυσκολεύονταν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους ».

Η Pall Mall Gazette : «Η Αμερική θα ήταν πιο ειλικρινής  αν δήλωνε ότι πράγματι δεν ενδιαφέρεται για τα θέματα της Μ. Ασίας, διευκρινίζοντας ότι εννοεί το ζήτημα της σφαγής εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών, αφού όρμισε αυτοστιγμεί  από την αντίπερα όχθη στο διεφθαρμένο τραπέζι με το λουκούλλειο γεύμα ».

Η Σοβιετική Ένωση  του Στάλιν  με τα 10.000.000 χρυσά ρούβλια και όπλα και πυρομαχικά για 3 Μεραρχίες πού είχε  δώσει στην Τουρκία (κατά τον Στρατηγό Αλή Φουάτ Τσεμπεσόου, απεσταλμένο του Κεμάλ στη Μόσχα), εξασφάλισε το απυρόβλητο των συνόρων της με την Άγκυρα και παράλληλα επέδειξε μία διάρκεια στην πολιτική της Χώρας, ως προς τον περιβάλλοντα  χώρο της Μ. Ασίας και Μ. Ανατολής.

Η Γερμανία  φαίνεται ότι εμπέδωσε γερές βάσεις  όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής  Μεσογείου

Η Γαλλία που είχε υπογράψει συνθήκη με σκοπό να επανασυνδέσει τις φιλικές σχέσεις με την Κυβέρνηση της Άγκυρας, στις 20-10-1921 (1 χρόνο πριν τη στρατιωτική  νίκη των Τούρκων κατά των Ελλήνων)  έλαβε (Μάιο 1923 στη διάσκεψη της Λοζάνης)το 23,75% των μετοχών της Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων .

Η Αγγλία η οποία Χρησιμοποίησε τον Ελληνικό Στρατό για τη διπλωματία της (Τσόρτσιλ), πήρε το 23,75% των ανωτέρω μετοχών για τη  SHELL, το 23,75% για την ΑγγλοΠερσική Ντ’ Αρσύ  και την  ΚΥΠΡΟ.

ΟΙ ΗΠΑ το 23,75% για Αμερικάνικη πετρελαϊκή Εταιρεία πολλά  άλλα έργα και έγινε έκτοτε λόγω οικονομικών  συμφερόντων στην περιοχή, ο μόνιμος προστάτης της Τουρκίας, ανέχεται την κατοχή της Κύπρου από τον Τουρκικό Στρατό και πιέζει ασύστολα την Ευρώπη για να δεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της.

Η Ιταλία Μάλλον έμεινε απ’ έξω.

Να λοιπόν γιατί παραχωρήθηκε η Ανατολική Θράκη αμαχητί στην Τουρκία, βιάστηκε η ιστορία και οι Ασιάτες Τούρκοι  κατέχουν τον 21ο αιώνα, κομμάτι της Ευρώπης (Την Αν. Θράκη) με βλέψεις και ευχή του πατερούλη τους Κεμάλ για προσάρτηση και της Δυτικής Θράκης στη Μητέρα τους Πατρίδα

Πάνω από 250.000 Έλληνες, το 1922, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε 30 μέρες και να περάσουν τον ποταμό Έβρο

 

Οι Ανατολικοθρακιώτες  στο πέρασμα του ποταμού Έβρου τον Οκτώβριο του  1922

1922 Οκτώβριος. Οι Ανατολικοθρακιώτες στο Σιδ. Σταθμό 40 Εκκλησιών για οριστική εγκατάλειψη  της αρχαιότατης πατρίδας τους

 

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η Ελλάδα  υποχρεώθηκε να υποδεχθεί όλο τον προσφυγικό Ελληνισμό χωρίς οικονομική αντοχή και ορθή οργάνωση.

Οι πρόσφυγες Έλληνες  άφησαν στην Τουρκία περιουσίες αξίας 100.345.427.910 δρχ ενώ οι Τούρκοι στην Ελλάδα μόλις 8.595.523.113 δρχ. Οι Θρακιώτες ποτέ δεν αποζημιώθηκαν για τις μεγάλες περιουσίες που αναγκάστηκαν να παρατήσουν στην Ανατολική Θράκη (Ανταλλάξιμα). Ήταν δώρο του Ε. Βενιζέλου προς τον Κεμάλ χάριν της Ελληνοτουρκικής φιλίας.

Αποτελεί δε ακόμη ανεξήγητο και απορίας άξιον το γεγονός  της επιστολής που έστειλε ο Ε. Βενιζέλος και πρότεινε τον Κεμάλ για το Βραβείο ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ που έφερε στα Βαλκάνια.

Υπήρξε θέμα επιβίωσης των προσφύγων. Πολλά τα δεινά, απερίγραπτη η κατάσταση. Το δράμα το ζήσαμε στο πετσί μας, το ακούσαμε και το είδαμε.

Οι Θράκες των χαμηλών τόνων, με τις γνώσεις, τον πολιτισμό τους και το χαρακτήρα τους, κατόρθωσαν γρήγορα να ενσωματωθούν, να προσαρμοστούν και να προσγειωθούν στη νέα Ελληνική πραγματικότητα. Ταλαιπωρήθηκαν, έζησαν κακουχίες για πολλά χρόνια, αδικήθηκαν παραγκωνίστηκαν, αλλά επιβίωσαν, αναπτύχθηκαν και ανάδειξαν προσωπικότητες.

 

ΣΗΜΕΡΑ

Μετά από 95  χρόνια :

α. Τα χωράφια των προσφύγων  χαρακτηρίζονται Κληροτεμάχια  και όχι αγροτεμάχια όπως των λοιπών Ελλήνων. Με νόμους του κράτους κληρονομούνται από τα παιδιά τους εξ αδιαιρέτου, δημιουργούνται διαφορές και δεν αποκτούν ανάλογη  αξία. Σε 20 στρέμματα αγροτεμαχίου των ντόπιων Μουσουλμάνων Τουρκογενών (με άδεια του Ελληνικού Κράτους) κτίζονται 1.000 τ.μ. οικοδομής, ενώ στα 20 του Κληροτεμαχίου των προσφύγων μόνο 200 τ.μ..

β. Το Επίσημο Τουρκικό Κράτος, μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής επιχορηγεί τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης κατά 66% για να αγοράζουν τα χωράφια των Χριστιανών με απώτερο και αποκλειστικό σκοπό να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της γης στη Δυτική Θράκη και να ζητήσουν  κάποτε την αυτονομία της και στη συνέχεια ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα τους για να συνεχίσουν  προφανώς τη Γενοκτονία.

Τι κάνει το Ελληνικό  Κράτος για όλα αυτά;

Ήδη οι πολιτιστικοί τους Σύλλογοι στη Δυτική Ευρώπη και τη Δυτική Θράκη αυτοαποκαλούνται Τούρκικοι, ομιλούν περί αυτονομίας της Δ. Θράκης, έχουν τυπώσει και σημαία αυτόνομης Δ. Θράκης ίδια με την τουρκική αλλά σε πράσινο χρώμα.

Εισάγονται κάθε χρόνο 300 περίπου Μουσουλμανόπαιδες της Δ. Θράκης στα δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια και με βαθμό το 2 ακόμη και όχι το 10 που είναι η Βάση για όλα τα Ελληνόπουλα.

Στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καν τη λειτουργία  της Σχολής της Χάλκης  ενώ στα Ελληνικά Λύκεια και Γυμνάσια της Δ. Θράκης διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα με απόφαση Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δεν  δέχονται στην Τουρκία την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

 

 

 

 

Στην Ελλάδα σεβόμαστε τη Θρησκεία τους και τα τζαμιά τους ενώ στην Τουρκία  τις Εκκλησίες μας τις γκρέμισαν ή τις έκαναν τζαμιά. Αυτή τη στιγμή με κονδύλια της ΕΟΚ  η Αγία Σοφία της Βιζύης Μετατρέπεται σε Τζαμί όπως και ο Αηγιώργης  των Επιβατών, ενώ την Αγία Παρασκευή (Επιβατών) την ισοπέδωσαν και την έκαναν Παιδική χαρά.

Με επιδόματα πολυτέκνων επιβραβεύονται από το Ελληνικό κράτος οι Μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης οι αυτοαποκαλούμενοι Τούρκοι, τα οποία πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Απολαμβάνουν  δημοκρατικότατα τα δικαιώματα τους και την ισονομία  στην Ελλάδα οι φίλοι μας  οι Μουσουλμάνοι. Μήπως μπορούν να μας πουν τι συμβαίνει με τους Έλληνες της Πόλης στην Τουρκία. Δεν φθάνουν αρκετές ώρες αν αναφερθούν όλες οι παραβιάσεις της συνθήκης της Λοζάνης και τα Τούρκικα  τερτίπια. Τον πρώτο χρόνο μόνον ( 1923) οι Τούρκοι παραβίασαν τα 11 από τα 162 άρθρα της Συνθήκης της Λοζάνης.

Σήμερα παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, απειλούν με κατάληψη Ελληνικών Νησιών και Δ. Θράκη, δεν αναγνωρίζουν την ΑΟΖ της Ελλάδας, κατέχουν παράνομα Κυπριακά εδάφη και  προετοιμάζουν πόλεμο.

Δεν ξύνουμε πληγές αλλά απαιτούμε δικαίωση και αποκατάσταση της αλήθειας για την ψυχή των προγόνων μας  για την Ιστορία και το μέλλον των απογόνων μας.

Είμαστε κληρονόμοι της ιστορίας και του πολιτισμού, που οι προγονοί μας δημιούργησαν επί χιλιετίες στην Αλησμόνητη Θράκη.

Έχουμε υποχρέωση και κάθε δικαίωμα, να τιμάμε τη μνήμη  των προγόνων μας που δολοφονήθηκαν και ξεριζώθηκαν από τη Θρακική γη και να Διεκδικούμε την Ιστορική μας  δικαίωση για το  έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία κατά του Θρακικού Ελληνισμού αλλά και η Βουλγαρία. Μα αυτοί που διέπραξαν τις γενοκτονίες  του Θρακικού Ελληνισμού θα ισχυρισθούν κάποιοι   ότι δεν υπάρχουν.

Ασφαλώς  όμως υπάρχει  το κράτος και  οι απόγονοι τους  που κληρονόμησαν παράνομα και μέσα από εγκληματικές ενέργειες, περιουσίες, εδάφη και πολιτισμό που ποτέ δεν δημιούργησαν και δεν δικαιούνταν. Είναι αυτοί που επικροτούν τις εγκληματικές πράξεις των Νεότουρκων, που συνέχισαν το έργο τους το 1955 στην  Κωνσταντινούπολη και το 1974 στην Κύπρο, που ανατρέφουν Γκρίζους Λύκους. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία  :

-Δεν σταματάει ποτέ τις επεκτατικές της βλέψεις όταν αισθάνεται Ισχυρότερη.

-Δεν υποχωρεί ποτέ στη Διπλωματία και ας γνωρίζει ότι υποστηρίζει το άδικο.                                                                                        -Δεν συμβιβάζεται παρά μόνο όταν είναι ηττημένη και τότε με παζάρια.

-Δεν έχει φραγμό, ούτε ιερό και όσιο. Μέχρι πότε θα ανέχεται η παγκόσμια Κοινότητα το θράσος και τη συμπεριφορά τους; Ευτυχώς φίλοι μας Ευρωπαίοι που ανέχθηκαν κάποτε τη Γενοκτονία του Ελληνισμού και παρέδωσαν την Ανατολική Θράκη το 1922 στους Τούρκους, άρχισαν να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους και δεν τους θέλουν τώρα στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι κάποτε θα γίνει πολιτική ένωση της Ευρώπης και οι Ευρωπαίοι θα περιορίσουν την Τουρκία στο χώρο της Ασίας, θα επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο Χώρο της Ελλάδας που θα είναι και της Ευρώπης στα 12 μίλια θα καθορίσουν τη θαλάσσια οικονομική Ζώνη και θα κατορθώσουν να ανακόψουν και να εμποδίσουν την εμπλοκή των Αμερικάνων. Ας επαγρυπνούμε και ας διαφωτίσουμε την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ και βιβλίων, Σχολικών και μη, για να τους γνωρίσει η ανθρωπότητα να τους κρίνει και να τους κατατάξει εκεί που τους αρμόζει.

 

 1. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

Ο όρος Γενοκτονία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 9 Σεπτεμβρίου 1948 μετά το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Είναι πράξεις που έγιναν με πρόθεση την ολική ή μερική εξόντωση οποιασδήποτε εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή Θρησκευτικής ομάδας. Ήτοι:

α.  Ο Φόνος μελών μιας εκ των ανωτέρω  ομάδων.

β.  Η πρόκληση σοβαρής σωματικής  ή πνευματικής βλάβης σε μέλη της ομάδας.

γ.  Η εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που αποσκοπούν στην μερική ή ολική φυσική καταστροφή των μελών της ομάδας.

δ.  Η επιβολή μέτρων  που αποσκοπούν στην αποτροπή  ή παρεμπόδιση των γεννήσεων  μέσα στην ομάδα.

ε.  Η υποχρεωτική ή βίαιη μετακίνηση πληθυσμών και παιδιών από μία ομάδα σε άλλη.                                                                                                                                                                                        Η Γενοκτονία (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μέχρι τότε) θεωρείται εγκληματική πράξη, και φέρει ευθύνη όποιος μετέχει στη διάπραξη της. Έχουν διαπραχτεί πολλές γενοκτονίες ανά τον κόσμο. Πρόσφατα η γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους οι οποίοι αντέδρασαν έντονα. Τη γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων αναγνώρισε πρόσφατα η Σουηδία. Υπόψη ότι η αναγνώριση γενοκτονίας συνεπάγεται και οικονομική  αποζημίωση. Γνωρίζουν οι Τούρκοι ότι διέπραξαν γενοκτονίες μεταξύ των οποίων και εις βάρος των Ελλήνων.

Σε 1.500.000 περίπου ανέρχονται διαχρονικά τα θύματα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής (Θρακών-Μικρασιατών-Ποντίων) από τους Τούρκους  Κατά τον ΤΑΝΕΡ ΑΚΣΑΜ, (Τούρκο Πανεπιστημιακό Δάσκαλο και συγγραφέα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία Χριστιανών), το 1926 ο Κεμάλ είπε:

«Αυτά τα υπολείμματα του πρώην Νεοτουρκικού κόμματος που θα έπρεπε να είχαν λογοδοτήσει για τις ζωές εκατομμυρίων από τους χριστιανούς υπηκόους μας που απομακρύνθηκαν χωρίς έλεος en masse από τις εστίες τους και σφαγιάστηκαν, υποκινούν αναταραχή υπό τη Ρεπουμπλικανική εξουσία» Η Ελληνική πολιτεία, μέσα στο πνεύμα της Ελληνοτουρκικής φιλίας και συνήθους Ελληνικής υποχωρητικότητας, ουδέποτε ήγειρε θέμα αναγνώρισης αυτής της γενοκτονίας επί 1 σχεδόν αιώνα.

Η Βουλή των Ελλήνων με τους Νόμους 2193 του 1994 και 2645 του 1998 όρισε απλά ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και των Μικρασιατών αντίστοιχα.

Τη γενοκτονία των Θρακών τη λησμόνησε η Βουλή των Ελλήνων. Δεν τη γνωρίζουν προφανώς οι Έλληνες Βουλευτές. Τις υπομνήσεις και τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις των Θρακών επί αυτού, καθώς και τα ατράνταχτα στοιχεία και ντοκουμέντα των Ιστορικών δεν τα έλαβαν υπόψη Η επίσημη Ελληνική πολιτεία  γενικά, ήταν και παραμένει άδικη για τους χαμηλών τόνων Θράκες που δεν έχουν συνηθίσει να παρακαλάνε, να εκλιπαρούν και να έρπονται για να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα.

 

Η άγνοια, η αδιαφορία και η άδικη και ταξική συμπεριφορά των πολιτικών πληγώνει τους περήφανους Θράκες οι οποίοι  στο 7ο παγκόσμιο συνέδριο τους το 2006 στο Διδυμότειχο αποφάσισαν και καθιέρωσαν ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Θρακών, από τους Τούρκους, την 6η Απριλίου. Το 1914  στις 6 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα, είχε αρχίσει ο οριστικός ξεριζωμός των υπολοίπων Θρακών, που είχαν διασωθεί από τις θηριωδίες των Νεότουρκων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-1913. Η προσφορά αίματος και η Γενοκτονία των Θρακών κράτησε αιώνες. Χαρακτηριστική γενοκτονία  είναι το Παιδομάζωμα επί 3 αιώνες και η περίοδος 1906-1922 που αναλύθηκαν σε προηγούμενα κεφάλαια.

Γενικά: Η Θράκη ήταν το σταυροδρόμι των Λαών Ασίας- Ευρώπης, πέρασμα όλων των επιδρομέων, Ασπίδα και προμαχώνας της Κωνσταντινούπολης, με ελκυστικό πλούτο. Η Γεωστρατηγική και Γεωγραφική της θέση και οι λανθασμένοι χειρισμοί των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, υπήρξαν τα κύρια αίτια των ληστρικών και φονικών επιδρομών εις βάρος των άμοιρων Θρακών. Επί 13 αιώνες τα ιερά Χώματα της Θράκης κομματιάστηκαν και ποτίστηκαν με Ποταμούς δακρύων και αίματος. Οι Έλληνες της Θράκης υπέστησαν τα πάνδεινα κατά τις  επιδρομές Βουλγάρων, Σλάβων, Ούννων, Αβάρων, Γότθων, Οστρογότθων, Σταυροφόρων, Καταλανών, Τούρκων, Ρώσων και άλλων. Σφαγιάστηκαν, ατιμάστηκαν, εξισλαμίστηκαν, εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν τη Γλώσσα τους, έχασαν τα παιδιά τους κατά το παιδομάζωμα, ληστεύτηκαν, ξεριζώθηκαν από τις Πανάρχαιες Πατρογονικές τους Εστίες και ανταλλάχτηκαν  σαν αμνοερίφια το 1922. Δέκα τρεις (13) φορές καταλήφθηκε και μαρτύρησε η Αδριανούπολη (6 από Βουλγάρους, 1 από Φράγκους,4 από Τούρκους και 2 από Ρώσους) και 14 η Φιλιππούπολη (6 από Βουλγάρους,2 από Φράγκους, 2 από Ρώσους και ανά μία από Ούννους, Πετσενέγκους και Τούρκους).Κάθε κατάληψη και μία γενοκτονία στην περιοχή, σφαγές και απαγωγές χιλιάδων ψυχών άμαχου πληθυσμού. Όλα αυτά κυρίως από τους δύο αδίστακτους γείτονες μας, Τούρκους και Βουλγάρους. Οι Βούλγαροι εμφανίστηκαν στη Θράκη τον 5ο μ.Χ. αιώνα και οι Σλάβοι τον 6ο-7ο .  Με τις ληστρικές και γενοκτόνες επιδρομές τους κατόρθωσαν να καταστρέψουν τη Θράκη, να μειώσουν τον πληθυσμό της και να εκτοπίσουν τους Θράκες, ελέω Βυζαντινών Αυτοκρατόρων οι οποίοι άφηναν τα βόρεια σύνορα της Θράκης αφύλακτα χρησιμοποιώντας τους Θράκες σε πολέμους στην Ασία.

Διαχρονικά έσφαξαν εκατοντάδες χιλιάδες Θρακιώτες στη Σόφια, Φιλιππούπολη, Αδριανούπολη και στην ύπαιθρο της Θράκης και εκτόπισαν όλους τους Θράκες από τις πατρογονικές τους Εστίας. Εκτός από ολόκληρη τη σημερινή Βουλγαρία των 111.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέρος των Σκοπίων και της Σερβίας ήταν Θράκη.

Σήμερα ( το 2011) στη Δυτική Θράκη κατοικούν 355.000 εκ των οποίων  114.000 Μουσουλμάνοι (Έλληνες σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης) εκ των οποίων 54.000 Τουρκογενείς, 36.000 Πομάκοι (Αγριάνες Θράκες) και 24.000 Αθίγγανοι.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτή τη μουσουλμανική μειονότητα ως Τουρκική, (παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης) για να εγείρει θέμα αυτονομίας της Δυτικής Θράκης. Όλοι αυτοί οι Λαοί  που κατέχουν σήμερα εδάφη της Αρχαίας Θράκης δεν έχουν καμία σχέση με Εθνογέννηση στη Θράκη και Μακεδονία. Πλαστογραφούν την Ιστορία μέχρι σήμερα γράφοντας και λέγοντας ότι είναι απόγονοι των Θρακών ή των Μακεδόνων και παρουσιάζοντας τα έργα πολιτισμού των Ελλήνων γενικά ως δικά τους

Το ψέμα όμως έχει κοντά πόδια και δεν προλαβαίνει να  γεράσει ποτέ. Κάποτε μετά από τη συσκότιση έρχεται το φως, λάμπει η αλήθεια και σβήνει τους αδιάβαστους και αγνοούντες την ιστορία. Η Γενοκτονία των Θρακών είναι γεγονός και δεν περιμένουμε από την επίσημη πολιτεία να την αναγνωρίσει και να καθιερώσει ημέρα μνήμης διότι δεν θέλει προφανώς να ερεθίζει τους γείτονες μας Τούρκους. Οι Θράκες θα θυμόμαστε τις αλησμόνητες πατρίδες και θα τιμάμε τους προγόνους μας κάθε 6η Απριλίου.

 

Ο διαμελισμός της Θράκης  πρέπει να γίνει η εικόνα που θα βλέπουν οι ανιστόρητοι και αχόρταγοι φίλοι μας και γείτονες για να περιορίσουν τις ορέξεις τους.Παρατίθεται χάρτης της Ελλάδας στον οποίο σημειώνουμε τις χρονολογίες που απελευθερώθηκαν και προσαρτήθηκαν στον κορμό της τα διάφορα τμήματα από το 1832 μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η συρραφή των στοιχείων  που περιέχονται  στην παρούσα εργασία και η Συγγραφή του παρόντος Βιβλίου είναι προϊόν συνεργασίας και επιμέλειας των  μελών της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης:

 1. Τσερκέζη Χρήστου του Αναστασίου (Πτυχιούχου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Λούτον του Ηνωμένου Βασιλείου)
 2. Τσερκέζη Αγγελικής του Αναστασίου (Πτυχιούχου οργάνωσης και διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου και Μακεδονίας Θεσσαλονίκης – – Μάστερ ΜΒΑ Παν. Πόρτσμουθ) και
 3. Τσερκέζη Αναστασίου του Χρήστου ( Πτυχιούχου Ανωτάτης Βιομηχανικής, νυν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αποστράτου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και προέδρου της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης από τον Ιούνιο του 2005 έως και το 2009 και 2017 έως……..).

Με αναζήτηση, έρευνα και  εθελοντική προσφορά εργασίας υπέρ της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης επί τετραετία:

α. Συγκέντρωσαν στοιχεία γεωγραφικά και ιστορικά περί Θράκης από μεγάλους   Αρχαίους και Σύγχρονους Ιστορικούς.

β. Διασκεύασαν και κατασκεύασαν Χάρτες της Θράκης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

γ Ψηφιοποίησαν φωτογραφικό υλικό και σχετικούς Γεωγραφικούς Χάρτες.

δ. Δημιούργησαν την Ιστοσελίδα της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, η οποία διαβάζεται σε 34 Γλώσσες.

ε. Καταχώρησαν στην Ιστοσελίδα την Ιστορία της Θρακικής Εστίας, τις τακτικές και έκτακτες Εκδηλώσεις της, τους Χάρτες της Θράκης, φωτογραφίες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες (περί τις 100)όλα τα βιβλία της Βιβλιοθήκης της Θρακικής Εστίας (περί τα 1800) κατά Συγγραφέα, εκδότη, κατηγορία κ.λπ. και την παρούσα εργασία των Ιστορικών και Γεωγραφικών στοιχείων της Θράκης.

Σκοπός της έκδοσης αυτής της εργασίας είναι να ενημερωθούν περί Θράκης και  όσοι ενδιαφέρονται και δεν είναι εξοικειωμένοι στο Διαδίκτυο.

Ξεφυλλίζοντας τις 250 σελίδες του βιβλίου μπορεί ο αναγνώστης να ενημερωθεί για την περιληπτική ιστορία και γεωγραφία της Θράκης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα και να βρει στοιχεία που η πολιτεία δυστυχώς δεν ευδόκησε να διδάξει στα Σχολεία.

 

«Στη μνήμη των προγόνων μας Θρακών»

«Και υπέρ της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης»

                         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ                                               ΣΕΛΙΔΑ    

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ                                                                        1-3

 

 1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ            3- 5

 

 1. ΘΡΑΚΙΚΑ ΦΥΛΑ                                                                5-31

 

 1. ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ 2η ΠΧ ΧΙΛΙΕΤΙΑ                  31-37

 

 1. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ      37-39

 

 1. Η ΘΡΑΚΗ ΕΠΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ    39-56

 

 

 1. ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ              56-60

 

 1. ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ                                                               60-61

 

 1. ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΓΛΩΣΣΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ      61-61

 

 1. Η ΘΡΑΚΗ ΕΠΙ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ                          61-67    

                                                                               

 1. ΠΡΩΤΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (324-565) ή (330 -610)     67- 72

 

 1. ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (565-1081) 72-141

 

 1. Η ΘΡΑΚΗ ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ      141-156

    

 1. ΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821                                       156-159

 

 1. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ – ΑΝ. ΡΩΜΥΛΙΑ              159-163

 

 1. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

      ΑΝ. ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ                                                        163-164

 1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ

       ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΥΣ- ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ                           164-172

 1. ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ                                       172-173

 

 1. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΝ. ΚΑΙ ΔΥΤ. ΘΡΑΚΗΣ-

      ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΠΟΛΕΩΝ

      ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ.                                                                                    173-213

 1. ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ – ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ  213-220
 2. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ 220-223