Το Μαύρο Πάσχα του 1914

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Θρακών πραγματοποιήθηκε ομιλία και Μνημόσυνο υπέρ των προγόνων μας. Ακολουθούν τα πολύ προσεγμένα λόγια της κυρίας Ευφροσύνης Σερέτη όπως αναγνώσθηκαν από την ίδια την Κυριακή 7/4/19 στον ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, πλατεία Ιπποδρομίου:

Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων της Ενιαίας Θράκης, που διαχρονικά σφαγιάσθηκαν, ατιμάσθηκαν και ξεριζώθηκαν, από τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες. Ως καταλληλότερη ημέρα Μνήμης θεωρήθηκε από το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, η 6 Απριλίου, για να θυμίζει σε όλους μας το αποκορύφωμα της Τουρκικής θηριωδίας, 6 Απριλίου 1914, Κυριακή του Πάσχα. Αυτό το Πάσχα εμείς οι Θρακιώτες το ονομάσαμε  Μαύρο Πάσχα. Αυτή την ημέρα επέλεξαν οι Νεότουρκοι να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών Θρακικών περιοχών.
Θα αναφερθώ εν συντομία στα δραματικά γεγονότα την περίοδο που την διακυβέρνηση της Τουρκίας, ανέλαβαν οι Νεότουρκοι από το 1908 έως το 1922. Την περίοδο αυτή οι διωγμοί, οι σφαγές και οι πιέσεις των Ελλήνων στη Θράκη, πήραν μορφή Γενοκτονίας.
Τι πραγματικά σημαίνει ο όρος Γενοκτονία?  Γενοκτονία ονομάζουμε κάθε προσπάθεια και κάθε πράξη, που αποβλέπει στον ολοκληρωτικό ή μερικό εξαφανισμό μιας εθνικής ενότητας.  Εκτός από τη μορφή της άμεσης σφαγής και της βίαιης αρπαγής των υπαρχόντων, στην έννοια της Γενοκτονίας υπάγονται  α) η αναγκαστική μεταφορά των ανθρώπων σε τόπους μακράν της εθνικής τους εστίας, β) η προσπάθεια αλλοίωσης του εθνικού φρονήματος δια της διαφθοράς και αλλαγής της γλώσσας, και γ)  ο προπαγανδισμός με κάθε τρόπο του περιορισμού της γεννητικότητας ενός λαού. Η Γενοκτονία αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του οποίου η καταδίκη πρέπει να είναι καθολική, ενώ το χρονικό διάστημα, όσο μεγάλο και να είναι αυτό, που περνά, δε θα πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο το έγκλημα και την ευθύνη αυτών που το διέπραξαν.
Δύο λόγια ποιοι ήσαν οι Νεότουρκοι? Οι Νεότουρκοι έχουν την αρχή τους σε μια συνωμοτική εταιρεία, που σχημάτισαν μερικοί σπουδαστές της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής της Κων/πολης, που θα την ονομάσουν <<επιτροπή δια την ένωση και την πρόοδο>>, αντιδρώντας στην απολυταρχική διοίκηση του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, το 1889. Το 1891 ενώθηκαν με τους εξόριστους φιλελεύθερους φυγάδες της Τουρκίας στην Ευρώπη και ίδρυσαν μυστικό κομιτάτο στη Γενεύη με τον τίτλο <<ΕΝΩΣΗ και ΠΡΟΟΔΟΣ>> οργανωμένο στα πρότυπα των Μασονικών στοών. Πολύ γρήγορα μετέφεραν την έδρα του κομιτάτου στο Παρίσι και το 1906 μετέφεραν την έδρα του κομιτάτου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν μυηθεί οι αξιωματικοί του Τρίτου Σώματος του Τουρκικού Στρατού. Έτσι τον Ιούνιο του 1908, επαναστάτησε το 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και αξίωσε την επαναφορά του Συντάγματος του 1876. Ο Σουλτάνος υπέκυψε στις πιέσεις των Αξιωματικών.
Η είδηση της νίκης των Νεότουρκων, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλες τις εθνότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας την αφετηρία μιας νέας εποχής ειρηνικής διαβίωσης. Ο αρχηγός των Νεότουρκων Εμβέρ Πασάς, δήλωνε <<δεν υπάρχουν πια εθνότητες, αλλά αδελφοί Οθωμανοί με ίσα δικαιώματα>> . Η κυβέρνηση των Νεότουρκων ενθρονίζει τον Αβδούλ Χαμίτ και μετά καλεί τον Γερμανό Στρατηγό Γκόλτς, για την οργάνωση του νέου Τουρκικού στρατού. Ο Γκόλτς αφού περιόδευσε όλη την Τουρκία, επιστρέφοντας στην Κων/πολη, δήλωσε ότι με λύπη είδε ότι μόνο η διοίκηση είναι Τουρκική, όλα τα άλλα, οικονομία, εμπόριο, εκπαίδευση κλπ, ανήκουν σε μη Μουσουλμάνους και προπάντων κατά το μέγιστο μέρος στους Έλληνες του κράτους σας. επομένως, δεν είστε κύριοι του εδάφους σας. Ύστερα από τις δηλώσεις αυτές, του Γκόλτς, οι Νεότουρκοι ξέχασαν όλες τις υποσχέσεις τους περί ισότητας των υπηκόων του Οθωμανικού κράτους και αρχίζουν να σχεδιάζουν την εξόντωση και την εκδίωξη των μη Μουσουλμάνων της Τουρκίας.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση των μικρών Βαλκανικών κρατών, της Ελλάδας,της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου και αυτό θα γίνει μία από τις αιτίες που θα μας οδηγήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, ο Ελληνισμός της Θράκης, θα βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από την μια οι ηττημένοι και υποχωρούντες Τούρκοι, στο πέρασμά τους σφάζουν, λεηλατούν, καίνε Ελληνικά χωριά, από την άλλη, οι προελαύνοντες Βούλγαροι, προβαίνουν σε επιτάξεις σπιτιών και ζώων, σε αγγαρεύσεις και βίαιες στρατολογήσεις ανδρών. Ακολουθεί ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος και με την υπογραφή της Συνθήκης Βουκουρεστίου και Λονδίνου το 1913, η Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος περιορίστηκε μόνο στην Ανατολική Θράκη.
Οι Τούρκοι καλούν έναν άλλο Γερμανό στρατηγό, τον περιβόητο μισέλληνα Φον Σαντέρ Λίμαν και του αναθέτουν τη μελέτη και την οργάνωση της άμυνας στο τμήμα αυτό του Ευρωπαϊκού εδάφους της Τουρκίας. Ο Λίμαν περιόδευσε την Ανατολική Θράκη και στην Ραιδεστό ενώπιον των στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων και πλήθος φανατισμένων Μουσουλμάνων δήλωσε:  Για να κατοικείτε ήσυχοι και ανενόχλητοι στο έδαφος αυτό, πρέπει να διώξετε τις ξένες μη Μουσουλμανικές εθνότητες και μάλιστα τους Έλληνες, που είναι ξαπλωμένοι παντού και κρατούν στα χέρια τους , όλο τον οικονομικό πλούτο της χώρας σας, Θα σας υποδουλώσουν οικονομικά και θα σας εκμεταλλεύονται όπως γίνεται και σήμερα.
Οι συστάσεις αυτές του Λίμαν, μαζί με όσα λίγο νωρίτερα τους συμβούλευσε ο Γκόλτς, στάθηκαν ικανές για την Γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι η Γενοκτονία Των Θρακών α) επινοήθηκε από τους Γερμανούς Γκόλτς και Λίμαν, β) σχεδιάστηκε από τους Νεότουρκους και γ) εκτελέστηκε από το στρατιωτικό κομιτάτο που συγκροτήθηκε στη Ραιδεστό
Σύμφωνα με καλά οργανωμένο σχέδιο σε πρώτη φάση οι συμμορίες εισέβαλαν τη νύκτα σε Ελληνικά χωριά, έριχναν πυκνούς πυροβολισμούς, προέβαιναν σε επιλεκτικές δολοφονίες, λεηλατούσαν, άφηναν προκηρύξεις με απειλητικό περιεχόμενο και έφευγαν. Οι προκηρύξεις έγραφαν, <<ή σηκώνεστε και φεύγετε ή όλους θα σας σφάξουμε>>. Αυτό επαναλαμβάνονταν συχνά σε κάθε χωριό. Όταν οι Έλληνες κατέφευγαν στις κατά τόπους Τουρκικές αρχές για να διαμαρτυρηθούν, αυτές υποκριτικά προσποιούνταν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, δεν πιστεύουν ότι  γίνονται αυτά, αλλά αν γίνονται, πρέπει να το κάνουν Έλληνες, που θέλουν να σας αναγκάσουν να φύγετε στην Ελλάδα.  Το σχέδιο αυτό εγκαινίασαν οι Νεότουρκοι με προτροπή του αρχηγού του Τουρκικού στρατού, Μεχμέτ Αλή Πασά, με τις λέξεις, << Γιόμα, Γιακίν, Κεσίν>>, που σημαίνουν, << Λεηλατήστε, Κάψτε, Σφάξτε >>.  Έτσι μονάδες του Τουρκικού στρατού και οι ληστοσυμμορίες των Μπασιμπουζούκων με την επίσημη θέση του τουρκικού στρατού επεδίωξαν την δια πυρός και σιδήρου εξόντωση των Θρακών.  Μου είναι αδύνατον να αναφέρω όλα τα χωριά της Θράκης που υπέστησαν ομαδικές σφαγές και λεηλασίες. Άλλωστε δεν υπήρξε Ελληνικό χωριό που να έμεινε αλώβητο.

Έτσι έγινε και ο μεγάλος ξεριζωμός. 350.000 πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και 250.000 πρόσφυγες από την Βόρεια Θράκη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.
Με την σημερινή εκδήλωση θέλουμε να γίνει γνωστή η εθνοκάθαρση στη Θράκη καθώς και οι διώξεις του Θρακικού Ελληνισμού, με ευθύνη και σεβασμό των θυμάτων και κυρίως απέναντι στις νέες γενιές. Θέλουμε να ενώσουμε την φωνή μας, μαζί με την φωνή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με την φωνή των Ελλήνων του Πόντου, που από χρόνια τιμούν την Γενοκτονία των δικών τους προγόνων και με πιο ισχυρή φωνή προς την εκάστοτε κυβέρνησή μας, τις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε., προς τα αρμόδια όργανα του Ο.Η.Ε. να πετύχουμε την έκφραση συγγνώμης, για το διαπραχθέν έγκλημα της Γενοκτονίας, από το κράτος της Τουρκίας. Και από τα βάθη της καρδιάς μας ας αναφωνήσουμε για ακόμη μία φορά το  << αιωνία αυτών η μνήμη >>.