Οι πρώτοι Θράκες βουλευτές, 1920

γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Η Θράκη εφέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου. Τον πρώτο καιρό κατά τα ισχύοντα στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, αποτέλεσε Υπάτη Αρμοστεία με πρωτεύουσα την Αδριανούπολη και Ύπατο Αρμοστή τον Αντώνιο Σαχτούρη.
Η προσάρτησή της στην Ελληνική Επικράτεια έγινε με νόμο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου. Ειδικότερα στις 18 Αυγούστου 1920, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός  Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, κατέθεσε στο Βουλή δυο νομοσχέδια. Το ένα «Περί προσαρτήσεως της Θράκης» και το άλλο «Περί βουλευτικών εκλογών εν Θράκη». Με το πρώτο νομοσχέδιο, η Ελλάδα προσαρτούσε στην Επικράτειά της, τόσο τη σημερινή Δυτική Θράκη, που παρέλαβε από τους συμμάχους της Αντάντ, όσο και την πρόσφατα απελευθερωθείσα από τους Τούρκους, Ανατολική Θράκη. 

  Για το δεύτερο νομοσχέδιο ο Ρακτιβάν ανέφερε στη Βουλή, ότι επειδή «δεν είναι εφικτή η εφαρμογή εκεί του εν Ελλάδι κρατούντος συστήματος των σφαιριδίων» προτείνεται η χρήση των χάρτινων ψηφοδελτίων. Και δεν ήταν εφικτό το σύστημα των σφαιριδίων, γιατί δεν μπορούσαν- λέει- να βρούνε στη Θράκη «καλποδόχα κιβώτια» ώστε να αναδείξουν τους πληρεξουσίους της περιοχής στην Ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία . Εκείνες δηλαδή τις ειδικές κάλπες με τη χοάνη.
Οι βουλευτικές εκλογές ορίσθηκαν για την 1 Νοεμβρίου 1920. Στη Θράκη, που μόλις είχε προσαρτηθεί στην Ελληνική επικράτεια ίσχυσε η υπάρχουσα κατά την Οθωμανική εποχή διοικητική διαίρεση. Έτσι κάθε βιλαέτι, δηλαδή κάθε νομός, αντιπροσώπευε μια εκλογική περιφέρεια, η οποία είχε τους δικούς της καζάδες, που αποτελούσαν υποδιαίρεση του βιλαετίου. Ο νόμος περί βιλαετίων, είχε αρχίσει να εφαρμόζεται το 1864 και ήταν σημαντική τομή στην δημόσια διοίκηση της Τουρκίας. για τη συνέχεια πατήστε εδώ *.


* γίνεται παραπομπή στο ιστολόγιο του συγγραφέα Παντελή Στ. Αθανασιάδη,

* διαβάστε το βιογραφικό του συγγραφέα