Δραστηριότητες της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης

 

 

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΛ. ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ 18

2310 27 37 66 –  6909123973

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/3/2013

 

Συνέδριο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

 

Θέμα : ΄΄Eθνική αγωνία για τη Θράκη!΄΄

 

Ένα επίκαιρο συνέδριο με θέμα «Εθνική Αγωνία και Συναγερμός για τη Θράκη μας» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, στις 17:00 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών και μαζικών φορέων του βορειοελλαδικού χώρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη χορωδία της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και τον χαιρετισμό από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμο.

Περισσότεροι από 2.200 ακροατές κατέκλισαν τις συνεδριακές αίθουσες όπου με ιδιαίτερη προσήλωση  για σχεδόν έξι ώρες παρακολούθησαν τις εξαιρετικά εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και το οπτικό υλικό που προβλήθηκε ενώ η εκδήλωση διανθίστηκε με θρακιώτικα και πομάκικα τραγούδια καθώς και με θρακιώτικους χορούς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης με ομιλητές, τον Διεθνολόγο και πρόεδρο της Θρακικής Εστίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, τον Δρ. Νεκτάριο Δαπέργολα, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, τον Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη και τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.

Την εκδήλωση στήριξαν, η << Ενωμένη Ρωμιοσύνη>>, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Ομάδα 21 Μακεδονίας – Θράκης, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, ο Όμιλος Φίλων Αγίου Όρους , ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος «Παρακαταθήκη» , το Πνευματικό Κέντρο << Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη>>, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Θεσσαλονίκης  << οι Άγιοι Πάντες>>, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων.

           Τα κύρια συμπεράσματα του συνεδρίου συνοψίζονται ως εξής:

  1. Η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη κινδυνεύει μόνο από την υπονόμευση και την παρεμβολή της Τουρκίας που προσπαθεί να εκτουρκίσει το σύνολο της μειονότητας.
  2. Στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προωθηθεί η πομακική και η γλώσσα των Ρομά στις δύο αυτές ομάδες και να πάψει να τους διδάσκεται υποχρεωτικά η τουρκική. Γενικότερα να προωθηθεί η ουσιαστική εκμάθηση της ελληνικής με τη δημιουργία δημόσιων σχολείων στα πομακοχώρια.
  3. Να εκπονηθεί άμεσα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη και να δοθούν κίνητρα για πολυτεκνία και για την παραμονή εκεί του χριστιανικού πληθυσμού, αλλά και για την επανεγγραφή στους παλαιούς τους δήμους όσων Θρακιωτών μεταδημότευσαν .
  4. Η συζητούμενη Ειδική Οικονομική Ζώνη περικλείει σοβαρούς κινδύνους και δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη Θράκη.
  5. Να διατηρηθεί, και παρά την οικονομική κρίση, ισχυρή ελληνική στρατιωτική αποτρεπτική  ικανότητα στη Θράκη και στο Αιγαίο.
  6. Ζητείται επιτέλους η δραστική αύξηση του ενδιαφέροντος και της προτεραιότητας της ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση στη Θράκη.

           Οι έλληνες Θρακιώτες με την υποστήριξη όλου του ελληνισμού αναλαμβάνουν αγώνα για όλα τα παραπάνω και απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία: επιθυμούμε καλή γειτονία με τον τουρκικό λαό, σεβόμαστε τις θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων της Θράκης μας, αλλά διατρανώνουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της πανάρχαιας αυτής ελληνικής περιοχής .

 

 

Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ

Στις 7-6-2012 έγινε στη Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του βιβλίου << Αχ  Θράκη μου>> του Θρακιώτη Δημήτρη Μαργαριτ’οπουλου. Άριστη Παρουσιάση  του Βιβλίου από τη   Θρακιώτισα Καθηγήτρια Σμαρώ Ζηλιασκοπούλου.

 

Η παρουσίαση του κ. Κ. Πλουμίδη, του βιβλίου «ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ», που έγινε στις 16 Μαίου.

Κυρίες, κύριοι, συμπατριώτες, Θρακιώτες

Σήμερα κοντά μας είναι ο κ. Μιχαήλ Μπουναρτζίδης και αιτία αυτού το βιβλίο του με τίτλο « προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες».

Ποιός είναι ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης. Συνοπτικά θα έλεγα ότι είναι αυτός που με καταγωγή από την Αδριανούπολη και το Ορτάκιο, γεννήθηκε στην Ξάνθη όπου μεγαλώσαμε μαζί, στην ίδια γειτονιά, λίγο πιο πάνω από το πρότυπο τότε Δ΄ δημοτικό σχολείο το οποίο και τέλειωσε λίγο μετά από εμένα. Γι αυτό και είναι ο Μιχάλης μας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε σημαντικές μεταπτυχιακές σπουδές και σταδιοδρόμησε στη Αγροτική Τράπεζα απ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η συγγραφική δραστηριότητα με ένα χάρισμα που φαίνεται να τον διακρίνει και το οποίο σίγουρα διαπιστώνει και ο αναγνώστης του βιβλίου του «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες».

Η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και οι σύλλογοι Ξανθιωτών και Διδυμοτειχιτών αποφασίσαμε και κάνουμε από κοινού αυτή την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Μπουναρτζίδη με τον τίτλο «Προσευχή για τις καινούργιες Πατρίδες» επειδή αυτό αφορά ολόκληρη την Θράκη κατά την περίοδο 1882 – 1922, τα χρόνια εκείνα δηλαδή που ο ένας πόλεμος διαδέχεται τον άλλο και οι οποίοι άλλαξαν τα πάντα στην Ελλάδα, στο Βαλκανικό χώρο αλλά και σ ολόκληρη την Ευρώπη. Και αναφέρομαι στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο 1877 – 1882, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο και στην Μικρασιατική καταστροφή, οι συνέπειες των οποίων για όλους τους Έλληνες και κυρίως όμως για τους Θρακιώτες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τις καταγράψουμε (αυτό έκανε ο Μιχάλης με το βιβλίο του αυτό ) και να τις προβάλλουμε (και αυτό κάνουμε εμείς σήμερα με την παρουσίαση του βιβλίου αυτού). Γιατί αυτό; Διότι η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη τουλάχιστον για την διατήρηση της ταυτότητάς μας αλλά και για να αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος και στην προκειμένη περίπτωσή μας η διχόνοια, ο διχασμός, τα μικροσυμφέροντα, που ήταν βασικές αιτίες της κάθε εθνικής μας συμφοράς. Πεδίον δόξης λαμπρό και η σημερινή ακόμη κατάσταση της χώρας μας. Κάθε Έλληνας και γνώμη.

Το συγγραφικό – λογοτεχνικό χάρισμα του Μιχάλη διαπίστωσα και εγώ ως αναγνώστης του βιβλίου, έχοντας βέβαια και την εμπειρία συγγραφικού έργου. Το βιβλίο του Μιχάλη Μπουναρτζίδη αποτελεί έναν εντυπωσιακό πάντρεμα ιστορίας και μυθιστορήματος διότι παρουσιάζει δύο πραγματικές μεν ιστορίες παραθέτοντας και όλα τα ιστορικά στοιχεία, τα οποία εμπλέκονται με την διαχρονική εξέλιξη των ιστοριών αυτών διανθίζοντας αυτές και με δικά του μυθιστορηματικά στοιχεία, που ο ίδιος φαντάζεται. Αυτός ο συνδυασμός καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά και ευχάριστη την ανάγνωση του βιβλίου. Με έναν λογοτεχνικό τρόπο διηγείται την ιστορία της περιόδου 1882 – 1922 και δεν την καταγράφει απλά, βάζοντας παράλληλα τον αναγνώστη σε μία αγωνία για την τύχη των ηρώων του από την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων.

Εάν δεν γνωρίζει κανείς την ιστορία της εποχής εκείνης, την μαθαίνει μέσα από το βιβλίο του Μιχάλη, ο οποίος και από την αναφορά των πραγματικών γεγονότων αλλά και από τον πίνακα της βιβλιογραφίας του, στο τέλος του βιβλίου, καταξιώνεται ως μελετητής και γνώστης της περιόδου η οποία αποτελεί και το πλαίσιο της μυθιστορηματικής αφηγήσεως του, υπερασπιζόμενος παράλληλα την ιστορική αλήθεια, που σημαίνει ότι η ιστορία της Θράκης και όχι μόνον, έχει γραφτεί, αλλά και δεν παραγράφεται και δεν παραποιείται. Μια ιστορία γεμάτη με τα βάσανα, τον ξεριζωμό, τους καημούς, την αβάστακτη καθημερινότητα και την προσφυγιά των Θρακιωτών, αλλά και με την θέληση και την προσπάθεια να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα και συνείδηση. Ο ένας παππούς του Μιχάλη, όπως θα μας πει, πήγε φαντάρος σε τρεις στρατούς. Τον Τουρκικό, τον Βουλγαρικό, τον Ελληνικό, αλλά και ο άλλος παππούς που κατάφερε να μην πάει φαντάρος, δεν γλύτωσε την ομηρία στην Βουλγαρία το 1917-18. Πάνω απ όλα όμως, ήταν ο καημός για την Ελλάδα.

Μέσα από τους διαλόγους των ηρώων του φαίνεται η προσπάθεια του συγγραφέα να κρατήσει μία ουδέτερη στάση προς όλους τους συγκάτοικους της περιοχής (έλληνες, βουλγάρους, τούρκους, εβραίους), γιατί όλοι ήταν άνθρωποι ταπεινοί, καθημερινοί που ήθελαν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ήσυχα, χωρίς πολέμους, διωγμούς και δυστυχία, κάτι όμως που δεν επέτρεπαν τα συμφέροντα των μεγάλων, εξαιτίας της γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας της περιοχής. Σημαντική πηγή καταγραφής της ιστορίας είναι και ο τρόπος ζωής και αντιμετώπισης των καταστάσεων από τον απλό λαό. Αυτό ακριβώς κάνει και ο συγγραφέας μας, περιγράφοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας της περιοχής μέσα από τις δύο ιστορίες του, μέσα δηλαδή από απλές φράσεις, απλοϊκές κουβέντες, ανθρώπινα συναισθήματα, σοφά λόγια απλών ανθρώπων, έστω και με την ελλιπέστατη τότε πληροφόρηση, χωρίς εφημερίδα, ραδιόφωνο κ.λπ. έναντι της σημερινής κατάστασης που εγγίζει και τα όρια της παραπληροφόρησης.

Πρόκληση για την ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί η λογοτεχνική παρουσίαση όλων των παραπάνω, η γλαφυρότητα της περιγραφής, οι εικόνες που ο συγγραφέας φτιάχνει, σε σημείο που σε ορισμένες σε κυριεύει το παράπονο και ένα γιατί όλα αυτά, άνθρωποι δεν είμαστε;

Συμπερασματικά. «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες», ένα βιβλίο με άγνωστες πτυχές της ιστορίας σαράντα δύσκολων χρόνων για την Θράκη, μέσα από δύο πραγματικές ιστορίες, μυθιστορηματικής υφής και εξαιρετικής λογοτεχνικής παρουσίασης. Επίσης ένα βιβλίο ευχάριστης ανάγνωσης και εύκολης κατανόησης των ιστορικών στοιχείων εξαιτίας και της δομής του, δηλαδή με κεφάλαια χρονολογικής σειράς των γεγονότων. Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η ανάγνωσή του από κάθε Θρακιώτη. Συγχαρητήρια στον Μιχάλη Μπουναρτζίδη.

 

http://www.thrakikh-estia.gr/wp-content/uploads/2011/05/%CE%9F-%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%91%CE%A3-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%98%CE%95%CE%98-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%A1%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%9C%CE%A0%CE%9F-%CE%9A%CE%99%CE%9B%CE%9A%CE%99%CE%A3-30-4-20122.jpg

Πρόεδροι Θρακικών Συλλόγων και μέλη του ΔΣ της ΘΕΘ στην κατάθεση στεφάνου προ του Χρ. Σμύρνης επι της Οδού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης κατά  την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Θρακών (Απρίλιος 2012)

 

Αγαπητοί Συμπατριώτες

Σας ενημερώνουμε αναλυτικά για τις εκδηλώσεις μας στις οποίες  μπορούν  να συμμετέχουν όλοι οι Θράκες με συγγενείς και φίλους.

  1. Την Κυριακή 8-4-12 με την Επιμνημόσυνη  Δέηση  στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Χοροστατούντος  του Παναγιότατου  Μητροπολίτη  Θεσσαλονίκης  κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ, την ομιλία του προέδρου της ΘΕΘ κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου  για την Γενοκτονία των Θρακών και την κατάθεση στεφάνων  στον επί της Πλατείας Αγ. Σοφίας ανδριάντα Χρυσοστόμου Σμύρνης, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εκδηλώσεις  μνήμης  και τιμής των προγόνων μας.

   2. Την Πέμπτη 26 Απριλίου και ώρα 8μμ θα έχουμε συνάντηση Θρακιωτών για τσούγκρισμα αυγών και ουζάκι με κιθάρα και τραγούδι στη ΘΕΘ. Τιμή συμμετοχής 10 €.

3. Στις 30 Απριλίου, Δευτέρα 5.30μ το χορευτικό μας συγκρότημα θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις στο Μικρόκαμπο Κιλκίς.

4.  Ελευθέρια  Θράκης

Για τον εορτασμό της 92ας επετείου  απελευθέρωσης της Θράκης (14 Μαΐου) έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

α. Στις 12 Μαΐου, Σάββατο και ώρα 7μμ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονία: συναυλία  με τη Χορωδίες  Διδυμοτείχου Καβάλας, Κεφαλλονιάς και ομιλία για την απελευθέρωση της Θράκης-Θεσσαλονίκης.

β, Στις 14 Μαΐου , Δευτέρα και ώρα 7μμ  στη ΘΕΘ , το χορευτικό μας θα χορέψει θρακιώτικους χορούς στην  προ της ΘΕΘ πλατειά Ναυαρίνου

γ. Στις 16 Μαΐου, Τετάρτη και ώρα8μμ  στο Εντευκτήριο της Θρακικής παρουσίαση  του Βιβλίου του Θρακιώτη Μιχάλη Μπουναρτζίδη : «Προσευχή για τις  καινούργιες Πατρίδες»

5. Στις 26 Μαΐου, Σάββατο και ώρα 8μμ στην αίθουσα μας θα μας μιλήσει για τον Καρκίνο του μαστού  ο διακεκριμένος Χειρούργος  ογκολόγος  Άρης Τσιφτσόγλου (Θρακικής καταγωγής)

6. Στις 27 Μαΐου , Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Τιμή πούλμαν μεταφοράς 13 € κατ’άτομο. Αναχώρηση στις 7πμ από Εγνατίας και Ιασονίδη, Πρακτορείο Πορτοκαλίδη. Γεύμα σε ένα από τα ορεινά χωριά και διασκέδαση με την ορχήστρα της Εμινέ . Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310262133 και 6976130930.

7. Στις  6 Ιουνίου, Τετάρτη και ώρα 8μμ, στην αίθουσα της Θρακικής Εστίας θα γίνει Παρουσίαση του Βιβλίου  «Αχ Θράκη μου» του Θρακικής Καταγωγής  συγγραφέα Δημητρίου Μαργαριτόπουλου.

8. Σας παρακαλούμε  να συμμετέχετε και να συμβάλετε στην επιτυχία των εκδηλώσεων μας.

Με εκτίμηση

Για  Το ΔΣ της ΘΕΘ

Καρακωστάνογλου Β.   Γκιρτζημανάκης Γ.

Πρόεδρος                         Γ. Γραμματέας

 

 

 

 

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 16-2-2012

Στο Εντευκτήριο της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης την Τσικνοπέμτη 16-2-2012 και ώρα 8μμ θα το τσικνίσουμε όλοι οι Θρακιώτες με τους φίλους μας. Συμμετέχουν Θρακική Εστία και οι Σύλλογοι Διδυμοτειχιτών. Ξανθιωτών και Ξυλαγανιωτών. Πλήρες Μενού με ποτό και Θρακιώτικη Μουσική : 9 €. Δηλώσεις Ονομαστικές στα τηλέφωνα 2310273766  και 6939403702 στην Κυρία Καίτη. Συμμετέχουν οι πρώτοι 120.

Από τις Αρχαιρεσίες της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης 29-1-2012

Προέκυψε το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο.

1. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ  Πρόεδρος

2.ΤΣΕΡΚΕΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                Αντιπρόεδρος

3. ΓΚΙΡΤΖΗΜΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ        Γεν. Γραμματέας

4. ΜΑΝΟΥΔΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ                     Πρόεδρος Γνωμοδοτικού

5. ΜΕΛΟΥ ΑΘΗΝΑ                                  Ταμίας

6. ΠΕΤΡΑΣ ΜΑΡΙΟΣ                                 Δημ. Σχέσεων

7. ΚΑΡΑΒΕΛΛΑ ΣΟΦΙΑ                          Τμ. Μελετών

8. ΚΑΥΖΟΜΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ       Τμ. Βιβλιοθήκης-face book

9. ΚΕΤΙΓΕΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                    Τμ. Υλικού-Εκδρομών

10 ΠΑΡΑΣΧΑΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ             Χορευτικού-face book

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

11. ΤΣΕΠΕΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

12. ΑΓΚΑΘΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

13. ΣΠΑΘΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

14, ΒΟΥΖΙΝΑΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Εξελεγκτική Επιτροπή

1,ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΤΣΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

2.ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

3.ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Οι Μακεδονικές Οργανώσεις εν όψει της Διάσκεψης Κορυφής της      Ε. Ε. στις 9/12/2011 και της επικείμενης δημοσίευσης της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προέβησαν το τελευταίο δεκαήμερο στις παρακάτω ενέργειες:

 

1)Επιστολή προσωπικά στους: Πρόεδρο της Ε. Ε. Ρομπάι, Πρόεδρο της Ε. Ε. Μπαρόζο, τους είκοσι επτά (27) υπουργούς εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε. Ε., τους επιτρόπους της Ε. Ε. και όλους τους ευρωβουλευτές.

 

2)Επιστολή στον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στον υπουργό των εξωτερικών και τους αρχηγούς των κομμάτων της Ν. Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

 

3)Επιστολή σε όλους τους βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων.

 

4)Επιστολή στον επισκέπτη μας αντιπρόεδρο των Η. Π. Α. κ. Μπάιντεν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, δια του προέδρου της κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, συμμετέχει στην επιτροπή Μακεδονικών Οργανώσεων.

1. Προς Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αξιότιμοι Ευρωβουλευτές,

Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις αδικίες και στις παραβιάσεις εις βάρος της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας 2.500.000 Μακεδόνων ενός εκατομμυρίου Μακεδόνων Ελλήνων της Διασποράς, οι οποίοι εθνολογικά και γλωσσικά είναι Έλληνες.Η οικειοποίηση της Μακεδονικής πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητάς μας από τους Σλάβους της Νοτίου πρώην Γιουγκοσλαβίας υπήρξε πολιτικό δημιούργημα του Τίτο από το 1944 και που ουδέποτε πριν η περιοχή αυτή είχε το όνομα Μακεδονία.Η Μακεδονική ταυτότητα, πολιτιστικά και ιστορικά, ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα και το διεθνές νομικό σύστημα να επιτρέψει η Αρχή του αυτοπροσδιορισμού να υφαρπάξει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα υπάρχοντος πολιτισμού που ανήκει σε άλλο έθνος για χιλιετίες όταν μάλιστα οι Σλάβοι στην ΠΓΔΜ έχουν σλαβικό πολιτισμό και ιστορία από τον 7ο μ. χ αιώνα για τον οποίον θα πρέπει να είναι υπερήφανοι. Στην πραγματικότητα οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ είναι αυτοί οι οποίοι αρνούνται το δικαίωμα του αυτό-προσδιορισμού στους Μακεδόνες Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα.Το 1913 και μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, βάσει Διεθνών Συνθηκών, το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της αρχαίας Μακεδονίας επανήλθε στην Ελλάδα, ένα πολύ μικρότερο περιήλθε στην Γιουγκοσλαβία και ελάχιστο στην Βουλγαρία. Η Μακεδονία στην Ελλάδα κατοικείται από 2.500.000 κατοίκους οι οποίοι πολιτιστικά και ιστορικά είναι Μακεδόνες. Ο Τίτο βάπτισε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονία» το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1944 .Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που έγινε ανεξάρτητη το 1991, αποτελείται κυρίως από Σλάβους και Αλβανούς και από διάφορες άλλες μειονοτικές ομάδες όπως Ρομά, Τούρκους, Βούλγαρους, Έλληνες, Σέρβους κλπ.Οι Μακεδονικές Οργανώσεις τα μέλη των οποίων είναι Μακεδόνες που κατοικούν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, καταγγέλλουν τις ενέργειες σφετερισμού της πολιτιστικής και ιστορικής τους ταυτότητας από την ΠΓΔΜ και διαμαρτύρονται ότι ένα Σλαβικό έθνος μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα «Μακεδόνας» για τους πολίτες του, έναν όρο που αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνότητας, χωρίς αμφιβολία, θα γίνει αιτία να οικειοποιηθεί οτιδήποτε Μακεδονικό συμπεριλαμβανομένης ιστορίας, πολιτισμού , εδάφους και θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση σ’ ολόκληρη την περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι και η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει τους Σλάβους των Σκοπίων ως «Μακεδονική» εθνότηταΘεωρούμε ότι απειλούμαστε από την τεχνητή δημιουργία μιας εθνικής «Μακεδονικής» εθνότητας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση της ιστορίας και του πολιτισμού μας , ευχόμενοι στους γείτονες Σλάβους της ΠΓΔΜ να βρουν τον εθνικό σλαβικό τους προσδιορισμό.Αξιότιμοι κύριοι Ευρωβουλευτές, εμείς οι Μακεδόνες σας υποβάλουμε την θερμή παράκληση να ασκήσετε την επιρροή σας ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα μας ,των πραγματικών Μακεδόνων, από την επιδιωκόμενη σλαβοποίηση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας και να βοηθήσετε ώστε η πολυεθνική αυτή χώρα που έχει βασικά Σλαβικό και Αλβανικό πληθυσμό να μπορέσει να βρει ένα όνομα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παρακαλούμε να δεχθείτε την έκφραση της πλέον ειλικρινούς εκτίμησης μας.

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ – Κώστας Χατζηστεφανίδης, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος

Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

Η Συντονιστική Επιτροπή των Μακεδονικών Οργανώσεων

(Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)

Νίνα Γκατζούλη-Συντονίστρια

Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, πρόεδρος

Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, πρόεδρος

Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, πρόεδρος

«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, πρόεδρος

Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, πρόεδρος

Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος

Σύλλογοι που ανήκουν στο Κοινό των Μακεδόνων:

Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»

Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»

Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»

Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας

Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας

Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας

Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας

Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ίων Δραγούμης»

Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες» Σιταριάς-Φλώρινας

Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών

Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων

Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»

Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού «Πατριάρχης Χρύσανθος»

Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης

Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»

Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού – Κρατερού – Αγίας Παρασκευής

Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα Μελίτης»

Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς»

Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα – Θεσσαλονίκη

Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός»

Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (72 σύλλογοι-μέλη)

Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας

Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»

Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών

Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας

Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς-Φλώρινας

Σύνδεσμος Τραυματιών και Πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας

Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή»

Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου

Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»

Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»

Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.

Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αττικής.

Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.

Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»

Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης εν Αθήναις

Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού

Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «οι Μακεδνοί»

Μακεδονικός Σύλλογος Βόλου

Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας – Κιλκίς

Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπλατάνου Νάουσας

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλατάνου Νάουσας

2. Προς: Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Λουκά Παπαδήμο

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ

Τα τριάμισι εκατομμύρια Μακεδόνες που ζουν εντός και εκτός Ελλάδος έχουν υποστεί επί δεκαετίες παραβιάσεις των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και πολιτικούς και εθνικούς εξευτελισμούς, τόσον, από τους Βούλγαρους, Γιουγκοσλάβους και τώρα Σκοπιανούς Σλάβους , όσον όμως και δυστυχώς ,από Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι ανερυθρίαστα συνέπραξαν με τον εχθρό .Αρνούνται την Μακεδονική καταγωγή μας και τον πολιτισμό και την ιστορία μας που είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας και εξισώνουν τους Σλάβους που κατοικούν στην ΠΓΔΜ με Μακεδόνες . Ο προβληματισμός των ανθελλήνων Ελλήνων πολιτικών είναι αν οι Σλάβοι είναι Βόρειοι ή Άνω Μακεδόνες !!!!.Κύριε Πρωθυπουργέ , ένα κράτος που δεν σέβεται και δεν προασπίζει τις ιστορικές και πολιτιστικές του καταβολές, δεν έχει μέλλον.Έντονες είναι οι πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση θα υποχωρήσει για πολλοστή φορά και θα δεχθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 9 τρέχοντος να δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.Τα Σκόπια, Κύριε Πρωθυπουργέ, παρά την εξευτελιστική κόκκινη γραμμή, την οποίαν καθόρισαν προκάτοχοι σας , δεν έδειξαν απολύτως καμία πρόθεση συμβιβασμού, αντιθέτως, αναθάρρησαν και διεκδικούν όλη την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων.Κύριε Πρωθυπουργέ, εκλήθητε να σώσετε την χώρα από μία οικονομική καταστροφή για την οποίαν δεν φέρετε καμία ευθύνη, αλλά από πατριωτισμό το δεχθήκατε και έχετε την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού. Ελπίζουμε ότι δεν θα είστε εσείς ο οποίος θα μείνει στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους ως ο πολιτικός που σλαβοποίησε τον Μακεδονικό πολιτισμό και ιστορία και συρρίκνωσε τον Ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας.Σας καλούμε Κύριε Πρωθυπουργέ να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπισθείτε το εθνικό αυτό θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους Μακεδόνες και που στην περίπτωση απώλειας του δεν θα είναι εφικτή η ανάκτηση του ούτε με πολεμική πράξη.Η Ελληνική αναγνώριση, και μόνον αυτή, των Σλάβων ως Μακεδόνων , θα νομιμοποιήσει την κλοπή και υφαρπαγή του Ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας, κανενός άλλου κράτους στον κόσμο.

Με εκτίμηση

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ – Κώστας Χατζηστεφανίδης, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος

Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

Η Συντονιστική Επιτροπή των Μακεδονικών Οργανώσεων

(Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)

Νίνα Γκατζούλη-Συντονίστρια

Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, πρόεδρος

Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, πρόεδρος

Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, πρόεδρος

«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, πρόεδρος

Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, πρόεδρος

Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος

3. Προς Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Αξιότιμα Μέλη της Ελληνικής Βουλής,

Εμείς οι Μακεδόνες με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την ανησυχία μας για την γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την επικείμενη ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Αθήνας για την υποτιθέμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφοτέρων των χωρών έχουν κυκλοφορήσει πολλά άρθρα, απόψεις και φήμες για την ετυμηγορία. Την περασμένη εβδομάδα οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μια παρωδία αμφίβολης αξίας και η απόφαση ήταν κατά της Ελλάδας. Φαίνεται να υπάρχει απαισιοδοξία για την ελληνική πλευρά σχετικά με μια αρνητική ετυμηγορία εναντίον μας.Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι θα μάθουμε την απόφαση μόνον όταν δημοσιευτεί επισήμως μετά την 5η Δεκεμβρίου 2011 (σύμφωνα με τις ειδήσεις). Οι φήμες και οι διαδόσεις πριν την ημερομηνία αυτή νομίζουμε προωθούνται για εντυπωσιασμό. Επιπλέον η απόφαση του δικαστηρίου έχει να κάνει με την μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και δεν θα αφορά το θέμα του ονόματος. Ωστόσο, και το πιο σημαντικό, ακόμη και αν το δικαστήριο αποφανθεί κατά της Ελλάδας, η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι νομικά δεσμευτική. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επί του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική του ΝΑΤΟ για την εισδοχή νέων μελών, και πολύ περισσότερο την εθνική μας πολιτική στο θέμα του ονόματος.Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε της γνώμης πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτε σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά από οποιαδήποτε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης-αρνητική ή θετική.Παράλληλα όμως με τις ως άνω φήμες γιά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κυκλοφορούν και άλλες που αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες η Ελληνική Κυβέρνηση θα δεχθεί να ορισθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων γιά την εισδοχή των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση παρά την μη ύπαρξη λύσης γιά το θέμα του ονόματος.Πιστεύουμε ότι αποδοχή μιάς παρόμοιας απόφασης από την Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι καταστροφική για τα δίκαιά μας ως Μακεδόνες. Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα απορριφθεί και από την Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που θα εμφανισθεί ως πρόταση από οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε.

4.  Το Joe Biden Vice-President of the USA

Dear Mr. Vice-President,

The three and a half million Macedonians living in Greece and abroad have suffered decades of violations of basic human rights, political and national humiliation, both from the Bulgarians, Yugoslavs and now from the Former Yugoslav Republic of Macedonia (the FYROM).Various factors deny our Macedonian origins, our culture and history which are integral parts of our Greek culture and history equating the Slavs that inhabit the FYROM with the Macedonians. This is a unique case in the history of mankind.The information and rumors that the Greek government will yield to pressure and accept during the EU Summit the date for negotiations of the FYROM’s integration in EU, are very intense.Skopje on the other hand has absolutely no intention to compromise. On the contrary they have become more intransigent claiming even the history and culture of the ancient Macedonians.We feel threatened by the artificial creation by the Slavs of a “Macedonian” ethnicity and we will continue the struggle to defend our history and culture, wishing that the neighboring Slavs of the FYROM resolve their own cultural and historical issues. We would like to emphasize that Bulgaria has recognized FYROM as a state but not as a Macedonian nation.Mr. Vice-President, we appeal to your influence to protect our rights-the rights of the original Macedonians-from the FYROM’s leadership that seeks to impose on our culture and history a Slavic influence. Please guide this multiethnic country comprised mainly of Slavs and Albanians in order to find a name that corresponds to reality.

Sincerely,

Pan-Macedonian Association USA- Kostas Hatzistefanidis – PresidentPan-Macedonian Association of Australia – Dimitris Minas – PresidentPan-Macedonian Association of Canada-Haralampos Moutousidis- PresidentPan-Macedonian Association of Europe-Archimandrite Dr. Panteleimon Tsormpatzoglou-PresidentMacedonian Chapters of Africa-Amyntas Papathanasiou-President.

Αφήστε μια απάντηση