«Eθνική αγωνία για τη Θράκη» – Συνέδριο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

ΣΥΝΕΔΡΙΟ  30 – 3 – 2013.

Στις 30-3-2013, στο Βελλίδειο, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης με Θέμα » Εθνική αγωνία και συναγερμός για τη Θράκη μας» Στο συνέδριο μίλησαν διακεκριμένες  προσωπικότητες και το  παρακολούθησαν  2.200 και άνω προσκεκλημένοι και μή Θεσσαλονικείς και Θρακιώτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παραθέτουμε περιληπτικά στοιχεία του 6ωρου συνεδρίου το οποίο άνοιξε η χορωδία Διδυμοτειχιτών Θεσσαλονίκης και έκλεισε το Χορευτικό της Θρακικής με το Δήμο Πραντσίδη.


Eισαγωγική ομιλία

Του Προέδρου της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης

κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

 

 

Η επιλογή του σημερινού θέματος υποδηλώνει την αυξανόμενη αγωνία μας για τα εθνικά μας θέματα (από το Μακεδονικό και το Κυπριακό ως το Αιγαίο και τη Θράκη μας, ακόμη και την ΄Ηπειρό μας) που η πορεία τους επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση.

Ως Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης παρακολουθούμε τα πολλαπλά ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται για την κατάσταση στη Θράκη μας και που παρέρχονται απαρατήρητα λόγω της απόλυτης σχεδόν προτεραιότητας της κοινής γνώμης, της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου για την μάχη που δίνει η οικονομία μας.

Θελήσαμε λοιπόν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, μια κραυγή αγωνίας, προς την Κυβέρνηση της χώρας και την πολιτική, εκκλησιαστική, πνευματική και οικονομική ηγεσία, για τα όσα εξελίσσονται ή τεκταίνονται στη Θράκη, όσο υπάρχει ακόμη καιρός και πριν μας ξεπεράσουν τα γεγονότα, κάτι που απευχόμαστε αλλά δυστυχώς διαβλέπουμε.

Για τον λόγο αυτό θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Θρακιώτες αλλά και όλους τους ΄Ελληνες που πιστεύουμε στα πατριωτικά τους αντανακλαστικά, ώστε να ξεκινήσει ένας πανεθνικός συναγερμός για την θωράκιση της Θράκης μας, απέναντι στους ορατούς και «υποδόριους»  κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Καλέσαμε έξι (6) ομιλητές, όλους Θρακιώτες, ώστε να ακούσουμε από τη γνώση και την εμπειρία τους την ανάλυση και τις προτάσεις τους για την σημερινή κατάσταση στην ακριτική μας περιοχή. Το εθνικό μας προπύργιο. Τη Δυτική Θράκη, τη Θράκη μας. Αυτήν που απέμεινε στα όρια της Ελληνικής επικράτειας, αφού η τραγικότητα της Ιστορίας, λάθη δικά μας και η διεθνής υποκρισία και αδικίες, οδήγησαν στην απώλεια της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης, περιοχών αρχέγονης Ελληνικής εγκατάστασης, όπου έσφυζε και ήκμαζε ο Θρακιώτικος Ελληνισμός, παρά την Τουρκική και Βουλγαρική κυριαρχία και τα επαναληπτικά ξεριζώματά μας.

Ως Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μόχθησαν και στήριξαν την διοργάνωση αυτής της πρωτοβουλίας και ειδικότερα τους παρακάτω φορείς:

 

 • Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Θεόφιλο Παπαδάπουλο)
 • ΄Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Βιργινία Τσουδερού)
 • Ομάδα 21 Μακεδονίας-Θράκης (Αντώνιο Δασκόπουλο)
 • ΄Ομιλο Φίλων Αγίου ΄Ορους (Ιωσήφ Παπαματθαιάκη)
 • Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος (Αντώνιο Οραήλογλου)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων (Ελευθέριο Μαυρουδή)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (Γεώργιο Μεριστούδη)
 • Πανελλήνιο Σύνδεσμο «Παρακαταθήκη» (Νικόλαο Καραδήμο)
 • Πνευματικό Κέντρο «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» (Ιωάννη Φριτζαλά)
 • Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» (Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο)
 • Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Θεσσαλονίκης «Οι ΄Αγιοι Πάντες» (Ερωτ.Θεοτοκάτο)

Ευχαριστώ επίσης, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Ιωάννη Δρούγκα, Αναστάσιο Τσερκέζη, Γεώργιο Γκιρτζιμανάκη και Ιωάννη Φριτζαλά.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για την πολύπλευρη συνδρομή του και την εδώ παρουσία του τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. ΄Ανθιμο, καθώς και τους εκπροσώπους των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών που παρίστανται.

Επίσης, όλους τους αφανείς ήρωες που ζήτησαν να μην ακουστεί η πολύτιμη προσφορά τους, καθώς και τους χορηγούς μας, Τηλεόραση 4Ε,  ΤV Aχελλώος,κ. Δούκα  και S4 Security.

Ευχαριστώ τέλος, όλους εσάς τους εκλεκτούς συμπολίτες μας, συνέλληνες που με την συγκλονιστική μαζική σημερινή σας παρουσία (είμαστε πάνω 2.200) δίνετε ήδη το ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση : η ιστορική Θράκη μας είναι και θα παραμείνει Ελληνική και ευημερούσα, με τον πλουραλισμό της στη θρησκεία και τον πολιτισμό των κατοίκων της, γέφυρα ειρήνης με τους γειτονικούς λαούς, αλλά και ασπίδα και δόρυ του έθνους μας απέναντι σε κάθε ξένη επιβουλή.

 

Ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας και του Συνεδρίου,

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΣ  ΧΑΡΑΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

 

Η ιστορία της θρησκευτικής μειονότητος της Ελληνικής Θράκης αρχίζει ουσιαστικά στις 24 Ιουλίου 1923 με την υπογραφή της «Συνθήκης της Λωζάνης» και τον καθορισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η «Συνθήκη της Λωζάνης» μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να καθορίζει τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας έναντι της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης, καθώς και του τουρκικού κράτους έναντι της εν Τουρκία συρρικνωμένης πλέον ελληνικής μειονότητος, η οποία εν αντιθέσει με την εδώ μουσουλμανική είναι εθνική και όχι θρησκευτική μειονότητα. Η εν λόγω Συνθήκη όρισε την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών με εξαίρεση:

 

Α) τον αμιγώς ελληνικό πληθυσμό των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, για τον οποίο και όρισε καθεστώς αυτοδιοικήσεως, το οποίο δεν τηρήθηκε ποτέ

Β) των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως

Γ) των μουσουλμάνων της Θράκης ανεξαρτήτως προελεύσεως

 

Σήμερα, από τους 280.000 Έλληνες που ζούσαν στην Τουρκία μετά την υπογραφή της Συνθήκης, απέμειναν μόλις 2.500, ενώ αντιθέτως οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης από 86.000 σήμερα είναι περίπου 140.000. Το γεγονός αυτό της ραγδαίας αυξήσεως της μουσουλμανικής μειονότητος υποδηλώνει το κλίμα ελευθερίας στο οποίο ζει (απολαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα προνόμια και κυρίως την ισονομία που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες και πολλές φορές περισσότερα από αυτά, όπως ειδικά άτοκα δάνεια, ως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ειδικές ποσοστώσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΑΣΕΠ κλπ.). Παράλληλα, πάνω από 200 μειονοτικά σχολεία λειτουργούν στην Ελληνική Θράκη, ακολουθώντας δίγλωσσο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως (τουρκόγλωσσο και ελληνόγλωσσο), στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η διδασκαλία του Κορανίου στα Αραβικά και τηρώντας τις επίσημες αργίες του Ισλάμ.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το χρονικό διάστημα που οι κεμαλιστές Τούρκοι είχαν δημιουργήσει προβλήματα στο ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας, ο Τούρκος βουλευτής του ισλαμικού κόμματος της «Ευημερίας», Χαλίλ Τσελίκ, σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γκιουναϊντίν δήλωσε: «Στην Ελλάδα η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει την ελευθερία της. Εμείς στην Τουρκία, παρόλο που είμαστε πλειοψηφία δεν έχουμε τέτοια ελευθερία. Τελικά, μήπως πρέπει να μεταναστεύσουμε στην Ελλάδα;»

Αν, λοιπόν, ως ελληνικό κράτος με στρατηγική πυγμή θέλουμε να προασπίσουμε την απόλυτη ελευθερία της εκπαιδεύσεως των μουσουλμανοπαίδων της Ελληνικής Θράκης, προστατεύοντάς τα από το πνευματικό παιδομάζωμα που συντελείται μέσα από το Γενικό Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, θα ήταν συνετό να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσας:

 

Α) Εφ’ όσον οι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ της Θράκης επιλέγουν ελεύθερα να ζουν στην Ελλάδα, για να είναι, όπως επιβάλλει η «Συνθήκη της Λωζάνης», μόνο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ και όχι κοινωνικά περιθωριοποιημένη ομάδα, όπως συμφέρει τις δυνάμεις που μεθοδεύουν την ομογενοποίηση της, οι μουσουλμανόπαιδες πρέπει να διδάσκονται όλα τα μαθήματα μόνο στα ελληνικά και να μπορούν να επιλέξουν ως δεύτερη γλώσσα την τουρκική ή την πομακική ή την ρομανί. Κι αυτό θα γίνει ΜΟΝΟ με την ίδρυση δημοσίων ελληνόγλωσσων σχολείων και στα ορεινά πομακοχώρια της Θράκης, όπου διαμένει η πλειοψηφία των μουσουλμάνων.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα το εκάστοτε Υπουργείο Παιδείας αρνείται την ίδρυση δημοσίων σχολείων, φοβούμενο τις αντιδράσεις του Προξενείου και αγνοώντας μεγάλη μερίδα της μειονότητος που πλέον επιλέγει με οποιοδήποτε κόστος να στείλει τα παιδιά της στα αμιγώς ελληνόγλωσσα σχολεία.

Β) Για όσο όμως το Ελληνικό Κράτος συνεχίζει να μας προτείνει μόνο το μοντέλο της δίγλωσσης μειονοτικής εκπαιδεύσεως, ίσως η κατάσταση βελτιωνόταν θεαματικά με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Επιστημονική καταγραφή της γλώσσας των Πομάκων και των Ρομά, με βάση το ελληνικό αλφάβητο, καθώς αυτό αποτελεί την βάση των αλφαβήτων όλων των γλωσσών. Κατά συνέπεια θα αναγνωριστούν αυτές οι δύο γλώσσες ως διδακτέες μειονοτικές γλώσσες μέσα στα σχολεία.

2. Διορισμός δασκάλων στα μειονοτικά σχολεία με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία, ώστε να έχουν διδακτική εμπειρία, τόσο στην διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, όσο και της διοικήσεως σχολικών μονάδων.

3. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση των δασκάλων στα μειονοτικά σχολεία η γραπτή εξέτασή τους σε θέματα μειονοτικής εκπαιδεύσεως, τρόπων διδασκαλίας σε δίγλωσσα σχολεία, άρθρων σχετικών με την «Συνθήκη της Λωζάνης» και της υπουργικής αποφάσεως του 1978 «περί καθηκόντων του υποδιευθυντή στα μειονοτικά σχολεία».

4. Συγγραφή δίγλωσσων ελληνοπομακικών, ελληνοτουρκικών και ελληνορομανί βιβλίων, που θα χρησιμοποιούνται ενιαία από το ελληνόφωνο και από το ετερόγλωσσο κύκλο μαθημάτων .

5. Συγγραφή ειδικού βιβλίου ιστορίας με θέματα καταγωγής και ιστορικών γεγονότων της μειονότητος (ποιοι είναι οι Πομάκοι, ποιοι οι τουρκογενείς και ποιοι οι Ρομά και ποια η ιστορική τους παρουσία και εξέλιξη από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα)

6. Συγγραφή ελληνόγλωσσου βιβλίου θρησκευτικών, έτσι ώστε να μην συνδέει ο μαθητής τον μουσουλμανισμό μα την τουρκική γλώσσα.

7. Δημιουργία δίγλωσσου πεντατάξιου δημοτικού σχολείου και καθιέρωση μίας προπαρασκευαστικής τάξεως (πρώην ΣΤ’ Τάξη), όπου όλα τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά, ώστε οι μαθητές να έχουν ομαλή μετάβαση στο ελληνόφωνο γυμνάσιο.

8. Επιλογή ειδικών σχολικών συμβούλων που θα καθοδηγούν παράλληλα τους δασκάλους και των δύο προγραμμάτων, καθώς αυτή την στιγμή οι δάσκαλοι του τουρκόγλωσσου προγράμματος δρουν ανεξέλεγκτα.

9. Καθιέρωση πολυήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών σε πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης και αδερφοποιήσεως των μειονοτικών σχολείων με τα σχολεία της υπόλοιπης ελληνικής επικρατείας.

10. Καθιέρωση της παρελάσεως σε εθνικές επετείους, γιατί κυρίως ο δάσκαλος είναι φορέας διαμορφώσεως εθνικής συνειδήσεως (Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Συντάγματος των Ελλήνων)

11. Σωστή η κατάργηση της Ε.Π.Α.Θ. το 2010, αλλά λανθασμένη η αντικατάσταση των μειονοτικών δασκάλων όταν η επετηρίδα τους εξαντληθεί από δασκάλους προερχομένους από την Τουρκία. Προτείνουμε λοιπόν την υποχρεωτική φοίτηση των μειονοτικών δασκάλων στα Π.Τ.Δ.Ε. της χώρας, όπου θα μπορούν να επιλέγουν στο τρίτο και τέταρτο έτος φοιτήσεως μαθήματα διδακτικής των μειονοτικών γλωσσών.

12. Δημιουργία θερινών κρατικών κατασκηνώσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος για παιδιά μουσουλμάνων και χριστιανών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μουσουλμανόπαιδες της Θράκης θα ζήσουν με τα χριστιανόπουλα της υπόλοιπης Ελλάδος, θα παίξουν και θα απολαύσουν τις ομορφιές της ελληνικής φύσεως. Έτσι, θα σταματήσει αυτός ο μύθος που καλλιεργείται στα παιδιά της μειονότητος πως «ο χριστιανός είναι εχθρός».

13. Δημιουργία τμημάτων εκμαθήσεως ελληνικής γλώσσας και ιστορίας για γονείς της μειονότητος.

14. Πάνω απ’ όλα για να συμβούν όλα τα παραπάνω είναι αναγκαίο να περιφρουρηθεί η «Συνθήκη της Λωζάνης» και να σταματήσει η καταστρατήγησή της, ιδιαιτέρως από την γείτονα χώρα. Η προκλητική ανοχή και ο νεοραγιαδισμός του ελληνικού κράτος απέναντι στην γενιτσαροποίηση των ελληνόπουλων της μειονότητος από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, είτε από έλλειψη πυγμής, είτε για λόγους ψηφοθηρίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί εφ’ όσον κανένας Έλληνας δεν θέλει την «κυπροποίηση» της Θράκης και την «θρακοποίηση» της υπόλοιπης Ελλάδος.

ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Περίληψη Εισήγησης Ιμάμ Αχμέτ

Εκπαιδευτικού-Διευθυντού εφημερίδας «Ζαγάλισα»

 

 

Οι Πομάκοι είναι ένας ιστορικός λαός που ζει εδώ και χιλιετίες στα βουνά της Ροδόπης. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των γερόντων, κατάγονται από το αρχαίο θρακικό φύλο των Αγριάνων, το οποίο πολέμησε στο πλευρό του Μ. Αλεξάνδρου. Η οθωμανική κατάκτηση θα σημάνει την αρχή μεγάλων δεινών, αφού από τότε πιέζονται έντονα να αλλάξουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και να ασπαστούν την τουρκική ταυτότητα.

Μετά την απελευθέρωση της Θράκης, την οποία επιδίωξαν και οι Πομάκοι μέσω υπομνημάτων τους στους διεθνείς οργανισμούς, τα δεινά συνεχίστηκαν. Ο τουρκικός εθνικισμός επιδιώκει αδιάλειπτα την ολοκληρωτική τουρκοποίησή τους. Επιδιώκει την εξαφάνιση της πομακικής γλώσσας, το τελείωμα του πομακικού πολιτισμού και την υιοθέτηση του τουρκικού τρόπου ζωής. Η ίδρυση των μειονοτικών σχολείων όπου κυριαρχούν τα τουρκικά, αποτέλεσε την ταφόπλακα της πομακικής γλώσσας.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι Πομάκοι αντέδρασαν για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία τους και πέρασαν από τα λόγια στις πράξεις. Το 1997 ιδρύθηκε ο πρώτος πομακικός σύλλογος στην ελληνική Θράκη, το Κέντρο Πομακικών Ερευνών (ΚΕ.ΠΟ.ΕΡ), με έδρα την Κομοτηνή. Το ΚΕ.ΠΟ.ΕΡ. προχώρησε σε πολλές κινήσεις για την προβολή του Πομακικού πολιτισμού: το 1997 εκδόθηκε η πρώτη εφημερίδα των Πομάκων της Ελλάδας, η «Ζαγάλισα» (www.zagalisa.gr), με έντονο ιδεολογικό περιεχόμενο, προβάλλοντας την ιστορία και τον πολιτισμό των Πομάκων, ενάντια στην πολιτισμική γενοκτονία. Επίσης, την ίδια χρονιά, εκδόθηκε το Πομακικό Αναγνωστικό της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ κυκλοφόρησαν και οι πρώτες κασέτες με παραδοσιακά πομακικά τραγούδια, που διέσωσαν τα μέλη του ΚΕ.ΠΟ.ΕΡ από διάφορα χωριά της Ελληνικής Θράκης. Επίσης, το 1998, η Πομακική γλώσσα «βγήκε στον αέρα», αφού ξεκίνησε  η πρώτη πομακική ραδιοφωνική εκπομπή σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κομοτηνής, ενώ την ίδια χρονιά διοργανώθηκε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αλανάτ (Αλάν Τεπέ στα τουρκικά/Ακρίτας στα ελληνικά) στα βουνά της Ροδόπης, παρά το λυσσαλέο πόλεμο των τουρκόφρονων εθνικιστών και κάποιων ντόπιων ελληνόφωνων πολιτικών.

Το ΚΕ.ΠΟ.ΕΡ διεθνοποίησε το πομακικό ζήτημα με επερωτήσεις ευρωβουλευτών  στην ευρωβουλή, με την αποστολή μελών του στις Βρυξέλες και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Το 2009 ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων (με έδρα την Κομοτηνή). Τα μέλη του Π.Σ.Π. επιδιώκουν τη διατήρηση της Πομακικής κουλτούρας και την ιδεολογική αφύπνιση των Πομάκων.

Στην ετήσια Σύνοδο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ (OSCE) στην Βαρσοβία της Πολωνίας (29.9.2009), συμμετείχε αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων , αποτελούμενη από τους  Σερήφ Μουσταφά και Ιμάμ Αχμέτ. Όπου έθεσαν το θέμα της καταπίεσης και της τρομοκρατίας που υφίστανται οι Πομάκοι.

Το έτος 2010, ο σύλλογος διοργάνωσε σε μαζική κλίμακα τον εορτασμό της πανάρχαιας γιορτής «Ανδαραλέζ» (Χιντρελέζ) στις Θέρμες του νομού Ξάνθης.

 

 

 

«Ο ρόλος και οι δραστηριότητες του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής» (περίληψη)

  Ν.Δαπέργολας

 

Το Προξενείο Κομοτηνής δεν έχει ουσιαστικά κανένα λόγο ύπαρξης από τη στιγμή που Τούρκοι υπήκοοι δεν υπάρχουν στη Θράκη, ενώ και οι όποιες γραφειοκρατικές υπηρεσίες (π.χ. θέμα βίζας) έχουν πλέον τόσο πολύ απλοποιηθεί, που επ’ ουδενί δεν δικαιολογούν την ύπαρξη μιας τέτοιας υπηρεσίας με τόσους υπαλλήλους και με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό (δεδομένου άλλωστε ότι υπάρχει και το Προξενείο Θεσσαλονίκης, σε τρεις μόλις ώρες απόσταση από τα σύνορα).

Ο μόνος ουσιαστικά λόγος ύπαρξής του Προξενείου είναι λοιπόν η χρησιμοποίησή του από την Τουρκία ως μίας από τις βασικές αιχμές του δόρατος για τη νεο-οθωμανικού τύπου επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στα Βαλκάνια. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα παράγοντα μόνιμης αποσταθεροποίησης για την περιοχή, έναν αγωγό μίσους και σκοταδισμού, ένα κράτος εν κράτει, που με τους οργανωμένους παρακρατικούς του μηχανισμούς ποδηγετεί τη μειονοτική κοινωνία, συντηρεί τη γκετοποίησή της, την κρατά σε μόνιμη κοινωνική και πνευματική καθυστέρηση μέσα σ’ ένα κλίμα διχαστικό και προωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία «τουρκικής μειονότητας» (με μια σειρά μεθοδευμένων ενεργειών που στοχεύουν στον εκτουρκισμό των Πομάκων και των Ρομά).

Άπειρα και καθημερινά είναι τα τεκμήρια (σ.σ. στην παρούσα ανακοίνωση παρατίθενται ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά, με τη συνοδεία και εντυπωσιακού φωτογραφικού υλικού) που αποδεικνύουν ότι μέσω των μηχανισμών του, το Προξενείο μισθοδοτεί χιλιάδες άτομα για τον έλεγχο των μουσουλμανικών οικισμών, διακινεί χρήματα για την ανέγερση πολυτελέστατων τζαμιών. δανειοδοτεί μειονοτικές επιχειρήσεις και αγορές χριστιανικών περιουσιών, συντηρεί παιδικούς σταθμούς και τα παράνομα τουρκόφωνα νηπιαγωγεία,  χρηματοδοτεί τις μειονοτικές εφημερίδες (που αποτελούν βασικούς φορείς του κηρύγματος μίσους κατά των χριστιανών), χρηματοδοτεί δεκάδες εκδηλώσεις κάθε μήνα, όπως και τους εκατοντάδες τουρκο-συλλόγους που ξεφυτρώνουν παντού σαν τα μανιτάρια, ενώ φυσικά διακινεί τεράστια ποσά και για την πληρωμή των ψευδομουφτήδων και των οργάνων τους (των εκατοντάδων ιμάμηδων δηλ. που υπάγονται σ’ αυτούς, έχοντας αποσχιστεί από τις νόμιμες μουφτείες), άλλου ενός βασικού πυλώνα της τουρκικής πολιτικής για τον έλεγχο της μειονότητας, μέσω της καθαρά προσχηματικής χρήσης της θρησκείας.

Τα τελευταία 2 χρόνια όλη αυτή η υπόγεια και καθαρά υπονομευτική δράση του προξενείου έχει τόσο προκλητικά διογκωθεί (μέσα στην ευρύτερη κλιμάκωση της νεοοθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας), οδηγώντας σε ακραία περιστατικά (με πλέον πρόσφατο τους τραμπουκισμούς εναντίον του γνωστού πλέον ιμάμη του χωριού Σώστης Ροδόπης), ώστε το ερώτημα για το κλείσιμο του έστω και σταδιακά (με τον αρχικό περιορισμό της πολυπρόσωπης διπλωματικής του υπηρεσίας) οφείλει να τεθεί κατεπειγόντως στο τραπέζι της συζήτησης για τα εθνικά μας θέματα. Σχετικό διπλωματικό κώλυμα δεν υπάρχει κανένα (είναι αποκλειστικά θέμα πολιτικής βούλησης), χιλιάδες είναι τα αδιάσειστα τεκμήρια επί των οποίων θα μπορούσε να στηριχτεί μια τέτοια απόφαση και η γνωστή πλέον φοβία ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε δήθεν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να λειτουργεί επ’ άπειρον ως δικαιολογία στρουθοκαμηλισμού και άτακτου ενδοτισμού που απλώς και μόνο αποθρασύνουν την ήδη εμφανώς εχθρική και επίβουλη γειτονική χώρα και φέρνουν κοντύτερα τον όποιον κίνδυνο. Η ειρήνη στη Θράκη κινδυνεύει ακριβώς από τη δράση του Προξενείου, και όσο δεν αφοπλίζουμε τούτον τον μηχανισμό που βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας, θα είμαστε ανά πάσα στιγμή όμηροι των όποιων προθέσεών του.

 

                                                                                                                                 Ν.Δαπέργολας

 

 

Θ. Μαλκίδης:                          ΕΟΖ

Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει κορυφωθεί η συζήτηση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο σχετικός «διάλογος» γίνεται με υψηλούς  τόνους που εξελίσσονται σε ολοένα και πιο δραματικούς, αφού η παρούσα οικονομική συγκυρία, η «κρίση» και η απειλή μεγαλύτερης ανεργίας και φτώχειας, προκαλεί εκπτώσεις στη δημιουργία «θυλάκων» ανάπτυξης.

 

ΕΟΖ,  είναι μία περιοχή  στην  επικράτεια ενός κράτους, όπου ισχύουν διαφορετικές δασμολογικές, εργασιακές και φορολογικές συνθήκες και ειδικές νομικές ρυθμίσεις, κανονισμοί και διοικητικά προνόμια. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται απολαμβάνουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση, ειδικούς όρους όταν αγοράζουν  ακίνητα και άλλες διαδικασίες σχετικά με τη δημιουργία επιχείρησης.

Το ζήτημα για δημιουργία  ΕΟΖ στη Θράκη κορυφώθηκε, το 2011,  όπου το ενδιαφέρον  Ελλήνων και ξένων έλαβε σάρκα και οστά.

Η πρόταση για δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά από τη Γερμανική πλευρά, ενώ έντονο ενδιαφέρον έχει δείξει και η Τουρκία με τις κινήσεις του Προξενείου της στην Κομοτηνή.

Δε χρειάζεται να τονίσουμε ότι η ΕΟΖ, όπου έχει λειτουργήσει αποτελεί ένα χώρο καταστρατήγησης των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε παγκόσμια κλίμακα. Για την ΕΟΖ όμως της Θράκης, το  δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας (και της Γερμανίας) προφανώς δεν αφορά μόνο οικονομικά σχέδια.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:  «Έχει το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής  κάποιον εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή; Γιατί ενδιαφέρεται τόσο να προχωρήσει η ΕΟΖ στην ελληνική Θράκη; Τί σχέδια έχει (γενικώς) ἡ γείτων για την περιοχή μας και πώς αυτά μπορούν να συνυπάρξουν με μια υγιή οικονομική ανάπτυξη μας; Από πότε η τουρκική αγορά εργασίας άρχισε να μας …εμπνέει και να τη συζητάμε ως παράδειγμα προς μίμηση; Τί σχέση έχουν οι εδώ οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με τις εκεί; Γιατί αφήνονται να σβήσουν (ελλείψει

κεφαλαίων) οι υπάρχουσες σήμερα υγιείς επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ.; Τα μηδενικά οφέλη της Θράκης από την δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης (απορρόφηση κάποιου εργατικού δυναμικού με τούς χειρότερους δυνατούς

όρους) συγκρίνονται με τούς προφανέστατους κινδύνους που ελλοχεύουν; Πόσες αποδείξεις χρειαζόμαστε για να αντιληφθούμε το που πάει αυτή η ιστορία;»

 

Εμείς  επισημαίνουμε τούς προφανείς κινδύνους με την εμπλοκή των ξένων και ειδικώς της Τουρκίας στη Θράκη και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που γεννώνται για τις τοπικές επιχειρήσεις. Θα περιμένουμε όμως και την απάντηση της ελλαδικής Πολιτείας (στη Θράκη συνεχώς μειούμενης) και την όποια αντίδραση στη συνεχή αυξανόμενη

(οικονομική) παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη.

Θ. Μαλκίδης

 

 

 

 

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πλ.Ναυαρίνου 18 – ττ 54622

 

 

———————–

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

 

 

 

 

 

Συμπεράσματα του Συνεδρίου με τίτλο

 

«Εθνική αγωνία και συναγερμός για τη Θράκη μας»

30.3.2013 – Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

Τα κύρια συμπεράσματα του συνεδρίου μπορούν να συνοψισθούν στα εξής :

 

Η συμβίωση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης μας κινδυνεύει μόνο από την διείσδυση και την παρεμβολή της Τουρκίας που επιχειρεί εδώ και δεκαετίες να υποκινήσει μειονοτικό ζήτημα. Ο ρόλος του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής έχει ξεφύγει από τα διεθνή προξενικά πλαίσια και πρέπει να ελεγχθεί, να περιοριστεί και, εφόσον αυτό δεν επαρκέσει, η Ελληνική Πολιτεία να ζητήσει την απομάκρυνσή του.

Στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προωθηθεί η Πομακική γλώσσα και η γλώσσα των Ρομά στις δύο αντίστοιχες εθνοτικές ομάδες και να πάψει να τους διδάσκεται υποχρεωτικά η Τουρκική, παρά μόνο εθελουσίως, καθώς αυτό συμβάλλει στον εκτουρκισμό τους.

Γενικότερα, πρέπει να προωθηθεί η ουσιαστική εκμάθηση της Ελληνικής ταυτόχρονα με τις τοπικές διαλέκτους, με τη δημιουργία δημόσιων σχολείων στα Πομακοχώρια,  ως στοιχείο ενσωμάτωσής των κατοίκων τους στην ελληνική κοινωνία.

Να πάψει η χρησιμοποίηση της διδασκαλίας της μουσουλμανικής θρησκείας να είναι το προπέτασμα για τον εκτουρκισμό και την ανάπτυξη ανθελληνισμού στους μουσουλμάνους.

Να εκπονηθεί άμεσα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη και να δοθούν κίνητρα για πολυτεκνία και για παραμονή εκεί του Χριστιανικού πληθυσμού, ιδίως των νέων.

Η συζητούμενη Ειδική Οικονομική Ζώνη περικλείει σοβαρούς κινδύνους για τη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή μας και πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Εξάλλου, οι Θρακιώτες πρέπει να αφήσουν την μεμψιμοιρία τους και όσοι εγκαταλείψαν την Θράκη μας, να επαναδημοτεύσουν εκεί και να επανεγγραφούν στους πρώην Δήμους τους, ώστε να εκλέγονται Θρακιώτες βουλευτές που θα αγωνίζονται για τα πραγματικά δίκαια της Θράκης και την ελληνικότητά της.

Να διατηρηθεί και παρά την οικονομική κρίση, η Ελληνική στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα στη Θράκη και στο Αιγαίο και να σταλεί ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την ΄Αγκυρα για την καθολική αντίδραση της Ελλάδος σε κάθε στρατιωτικό επιθετικό εγχείρημα της Τουρκίας.

Τέλος, ζητείται επιτέλους η δραστική αύξηση του ενδιαφέροντος και της προτεραιότητας της Ελληνικής Πολιτείας για την κατάσταση στη Θράκη, καθώς η κατά καιρούς αδιαφορία, ολιγωρία και λανθασμένες επιλογές διαδοχικών Ελληνικών Κυβερνήσεων, έχουν επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή, προσφέροντας ευκαιρίες για ευόδωση του στόχου του εκτουρκισμού της και της σταδιακής αυτονόμησης και εντέλει απόσπασής της από τον εθνικό και κρατικό κορμό μας.

Οι ΄Ελληνες Θρακιώτες με την υποστήριξη όλου του Ελληνισμού αναλαμβάνουν αγώνα για όλα τα παραπάνω και απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία και τα όργανά της στη Θράκη. Επιθυμούμε καλή γειτονία με τον Τουρκικό λαό και την Τουρκία, σεβόμαστε τις θρησκευτικές, γλωσσικές και εθνοτικές επιλογές των κατοίκων της Θράκης μας, επιδιώκουμε την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή, αλλά διατρανώνουμε αδιαπραγμάτευτα την Ελληνικότητα της Θράκης απέναντι σε κάθε ξένη διεκδίκηση, επιβουλή ή εσωτερική υπονόμευση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

 

 

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.axeloostv.gr%2Fnea%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D9359%3A-q-q%26catid%3D74%3A2013-04-05-16-58-01%26Itemid%3D69&ei=aatnUa6rNqmU0AWbjIDoAQ&usg=AFQjCNHCx2Fol46Npfdl3d7xAnoOQ3brsw&bvm=bv.45175338,d.d2k&cad=rja

ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΧΕΛΩΟΣ    TV