Διάφορες Εκδηλώσεις

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ

Στις 7-6-2012 έγινε στη Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του βιβλίου << Αχ  Θράκη μου>> του Θρακιώτη Δημήτρη Μαργαριτ’οπουλου. Άριστη Παρουσιάση  του Βιβλίου από τη   Θρακιώτισα Καθηγήτρια Σμαρώ Ζηλιασκοπούλου.

 

Η παρουσίαση του κ. Κ. Πλουμίδη, του βιβλίου «ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ», που έγινε στις 16 Μαίου.

Κυρίες, κύριοι, συμπατριώτες, Θρακιώτες

Σήμερα κοντά μας είναι ο κ. Μιχαήλ Μπουναρτζίδης και αιτία αυτού το βιβλίο του με τίτλο « προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες».

Ποιός είναι ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης. Συνοπτικά θα έλεγα ότι είναι αυτός που με καταγωγή από την Αδριανούπολη και το Ορτάκιο, γεννήθηκε στην Ξάνθη όπου μεγαλώσαμε μαζί, στην ίδια γειτονιά, λίγο πιο πάνω από το πρότυπο τότε Δ΄ δημοτικό σχολείο το οποίο και τέλειωσε λίγο μετά από εμένα. Γι αυτό και είναι ο Μιχάλης μας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε σημαντικές μεταπτυχιακές σπουδές και σταδιοδρόμησε στη Αγροτική Τράπεζα απ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η συγγραφική δραστηριότητα με ένα χάρισμα που φαίνεται να τον διακρίνει και το οποίο σίγουρα διαπιστώνει και ο αναγνώστης του βιβλίου του «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες».

Η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και οι σύλλογοι Ξανθιωτών και Διδυμοτειχιτών αποφασίσαμε και κάνουμε από κοινού αυτή την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Μπουναρτζίδη με τον τίτλο «Προσευχή για τις καινούργιες Πατρίδες» επειδή αυτό αφορά ολόκληρη την Θράκη κατά την περίοδο 1882 – 1922, τα χρόνια εκείνα δηλαδή που ο ένας πόλεμος διαδέχεται τον άλλο και οι οποίοι άλλαξαν τα πάντα στην Ελλάδα, στο Βαλκανικό χώρο αλλά και σ ολόκληρη την Ευρώπη. Και αναφέρομαι στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο 1877 – 1882, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο και στην Μικρασιατική καταστροφή, οι συνέπειες των οποίων για όλους τους Έλληνες και κυρίως όμως για τους Θρακιώτες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τις καταγράψουμε (αυτό έκανε ο Μιχάλης με το βιβλίο του αυτό ) και να τις προβάλλουμε (και αυτό κάνουμε εμείς σήμερα με την παρουσίαση του βιβλίου αυτού). Γιατί αυτό; Διότι η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη τουλάχιστον για την διατήρηση της ταυτότητάς μας αλλά και για να αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος και στην προκειμένη περίπτωσή μας η διχόνοια, ο διχασμός, τα μικροσυμφέροντα, που ήταν βασικές αιτίες της κάθε εθνικής μας συμφοράς. Πεδίον δόξης λαμπρό και η σημερινή ακόμη κατάσταση της χώρας μας. Κάθε Έλληνας και γνώμη.

Το συγγραφικό – λογοτεχνικό χάρισμα του Μιχάλη διαπίστωσα και εγώ ως αναγνώστης του βιβλίου, έχοντας βέβαια και την εμπειρία συγγραφικού έργου. Το βιβλίο του Μιχάλη Μπουναρτζίδη αποτελεί έναν εντυπωσιακό πάντρεμα ιστορίας και μυθιστορήματος διότι παρουσιάζει δύο πραγματικές μεν ιστορίες παραθέτοντας και όλα τα ιστορικά στοιχεία, τα οποία εμπλέκονται με την διαχρονική εξέλιξη των ιστοριών αυτών διανθίζοντας αυτές και με δικά του μυθιστορηματικά στοιχεία, που ο ίδιος φαντάζεται. Αυτός ο συνδυασμός καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά και ευχάριστη την ανάγνωση του βιβλίου. Με έναν λογοτεχνικό τρόπο διηγείται την ιστορία της περιόδου 1882 – 1922 και δεν την καταγράφει απλά, βάζοντας παράλληλα τον αναγνώστη σε μία αγωνία για την τύχη των ηρώων του από την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων.

Εάν δεν γνωρίζει κανείς την ιστορία της εποχής εκείνης, την μαθαίνει μέσα από το βιβλίο του Μιχάλη, ο οποίος και από την αναφορά των πραγματικών γεγονότων αλλά και από τον πίνακα της βιβλιογραφίας του, στο τέλος του βιβλίου, καταξιώνεται ως μελετητής και γνώστης της περιόδου η οποία αποτελεί και το πλαίσιο της μυθιστορηματικής αφηγήσεως του, υπερασπιζόμενος παράλληλα την ιστορική αλήθεια, που σημαίνει ότι η ιστορία της Θράκης και όχι μόνον, έχει γραφτεί, αλλά και δεν παραγράφεται και δεν παραποιείται. Μια ιστορία γεμάτη με τα βάσανα, τον ξεριζωμό, τους καημούς, την αβάστακτη καθημερινότητα και την προσφυγιά των Θρακιωτών, αλλά και με την θέληση και την προσπάθεια να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα και συνείδηση. Ο ένας παππούς του Μιχάλη, όπως θα μας πει, πήγε φαντάρος σε τρεις στρατούς. Τον Τουρκικό, τον Βουλγαρικό, τον Ελληνικό, αλλά και ο άλλος παππούς που κατάφερε να μην πάει φαντάρος, δεν γλύτωσε την ομηρία στην Βουλγαρία το 1917-18. Πάνω απ όλα όμως, ήταν ο καημός για την Ελλάδα.

Μέσα από τους διαλόγους των ηρώων του φαίνεται η προσπάθεια του συγγραφέα να κρατήσει μία ουδέτερη στάση προς όλους τους συγκάτοικους της περιοχής (έλληνες, βουλγάρους, τούρκους, εβραίους), γιατί όλοι ήταν άνθρωποι ταπεινοί, καθημερινοί που ήθελαν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ήσυχα, χωρίς πολέμους, διωγμούς και δυστυχία, κάτι όμως που δεν επέτρεπαν τα συμφέροντα των μεγάλων, εξαιτίας της γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας της περιοχής. Σημαντική πηγή καταγραφής της ιστορίας είναι και ο τρόπος ζωής και αντιμετώπισης των καταστάσεων από τον απλό λαό. Αυτό ακριβώς κάνει και ο συγγραφέας μας, περιγράφοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας της περιοχής μέσα από τις δύο ιστορίες του, μέσα δηλαδή από απλές φράσεις, απλοϊκές κουβέντες, ανθρώπινα συναισθήματα, σοφά λόγια απλών ανθρώπων, έστω και με την ελλιπέστατη τότε πληροφόρηση, χωρίς εφημερίδα, ραδιόφωνο κ.λπ. έναντι της σημερινής κατάστασης που εγγίζει και τα όρια της παραπληροφόρησης.

Πρόκληση για την ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί η λογοτεχνική παρουσίαση όλων των παραπάνω, η γλαφυρότητα της περιγραφής, οι εικόνες που ο συγγραφέας φτιάχνει, σε σημείο που σε ορισμένες σε κυριεύει το παράπονο και ένα γιατί όλα αυτά, άνθρωποι δεν είμαστε;

Συμπερασματικά. «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες», ένα βιβλίο με άγνωστες πτυχές της ιστορίας σαράντα δύσκολων χρόνων για την Θράκη, μέσα από δύο πραγματικές ιστορίες, μυθιστορηματικής υφής και εξαιρετικής λογοτεχνικής παρουσίασης. Επίσης ένα βιβλίο ευχάριστης ανάγνωσης και εύκολης κατανόησης των ιστορικών στοιχείων εξαιτίας και της δομής του, δηλαδή με κεφάλαια χρονολογικής σειράς των γεγονότων. Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η ανάγνωσή του από κάθε Θρακιώτη. Συγχαρητήρια στον Μιχάλη Μπουναρτζίδη.

 

http://www.thrakikh-estia.gr/wp-content/uploads/2011/05/%CE%9F-%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%91%CE%A3-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%98%CE%95%CE%98-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%A1%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%9C%CE%A0%CE%9F-%CE%9A%CE%99%CE%9B%CE%9A%CE%99%CE%A3-30-4-20122.jpg

Πρόεδροι Θρακικών Συλλόγων και μέλη του ΔΣ της ΘΕΘ στην κατάθεση στεφάνου προ του Χρ. Σμύρνης επι της Οδού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης κατά  την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Θρακών (Απρίλιος 2012)

 

Αγαπητοί Συμπατριώτες

Σας ενημερώνουμε αναλυτικά για τις εκδηλώσεις μας στις οποίες  μπορούν  να συμμετέχουν όλοι οι Θράκες με συγγενείς και φίλους.

  1. Την Κυριακή 8-4-12 με την Επιμνημόσυνη  Δέηση  στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Χοροστατούντος  του Παναγιότατου  Μητροπολίτη  Θεσσαλονίκης  κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ, την ομιλία του προέδρου της ΘΕΘ κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου  για την Γενοκτονία των Θρακών και την κατάθεση στεφάνων  στον επί της Πλατείας Αγ. Σοφίας ανδριάντα Χρυσοστόμου Σμύρνης, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εκδηλώσεις  μνήμης  και τιμής των προγόνων μας.

   2. Την Πέμπτη 26 Απριλίου και ώρα 8μμ θα έχουμε συνάντηση Θρακιωτών για τσούγκρισμα αυγών και ουζάκι με κιθάρα και τραγούδι στη ΘΕΘ. Τιμή συμμετοχής 10 €.

3. Στις 30 Απριλίου, Δευτέρα 5.30μ το χορευτικό μας συγκρότημα θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις στο Μικρόκαμπο Κιλκίς.

4.  Ελευθέρια  Θράκης

Για τον εορτασμό της 92ας επετείου  απελευθέρωσης της Θράκης (14 Μαΐου) έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

α. Στις 12 Μαΐου, Σάββατο και ώρα 7μμ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονία: συναυλία  με τη Χορωδίες  Διδυμοτείχου Καβάλας, Κεφαλλονιάς και ομιλία για την απελευθέρωση της Θράκης-Θεσσαλονίκης.

β, Στις 14 Μαΐου , Δευτέρα και ώρα 7μμ  στη ΘΕΘ , το χορευτικό μας θα χορέψει θρακιώτικους χορούς στην  προ της ΘΕΘ πλατειά Ναυαρίνου

γ. Στις 16 Μαΐου, Τετάρτη και ώρα8μμ  στο Εντευκτήριο της Θρακικής παρουσίαση  του Βιβλίου του Θρακιώτη Μιχάλη Μπουναρτζίδη : «Προσευχή για τις  καινούργιες Πατρίδες»

5. Στις 26 Μαΐου, Σάββατο και ώρα 8μμ στην αίθουσα μας θα μας μιλήσει για τον Καρκίνο του μαστού  ο διακεκριμένος Χειρούργος  ογκολόγος  Άρης Τσιφτσόγλου (Θρακικής καταγωγής)

6. Στις 27 Μαΐου , Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Τιμή πούλμαν μεταφοράς 13 € κατ’άτομο. Αναχώρηση στις 7πμ από Εγνατίας και Ιασονίδη, Πρακτορείο Πορτοκαλίδη. Γεύμα σε ένα από τα ορεινά χωριά και διασκέδαση με την ορχήστρα της Εμινέ . Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310262133 και 6976130930.

7. Στις  6 Ιουνίου, Τετάρτη και ώρα 8μμ, στην αίθουσα της Θρακικής Εστίας θα γίνει Παρουσίαση του Βιβλίου  «Αχ Θράκη μου» του Θρακικής Καταγωγής  συγγραφέα Δημητρίου Μαργαριτόπουλου.

8. Σας παρακαλούμε  να συμμετέχετε και να συμβάλετε στην επιτυχία των εκδηλώσεων μας.

Με εκτίμηση

Για  Το ΔΣ της ΘΕΘ

Καρακωστάνογλου Β.   Γκιρτζημανάκης Γ.

Πρόεδρος                         Γ. Γραμματέας

 

 

 

 

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 16-2-2012

Στο Εντευκτήριο της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης την Τσικνοπέμτη 16-2-2012 και ώρα 8μμ θα το τσικνίσουμε όλοι οι Θρακιώτες με τους φίλους μας. Συμμετέχουν Θρακική Εστία και οι Σύλλογοι Διδυμοτειχιτών. Ξανθιωτών και Ξυλαγανιωτών. Πλήρες Μενού με ποτό και Θρακιώτικη Μουσική : 9 €. Δηλώσεις Ονομαστικές στα τηλέφωνα 2310273766  και 6939403702 στην Κυρία Καίτη. Συμμετέχουν οι πρώτοι 120.